Uusi vähimmäisnopeuksista kertova liikennemerkki on Autoliiton mukaan ymmärretty väärin: "Tarkoituksena on sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta" - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Koneet & autot

Uusi vähimmäisnopeuksista kertova liikennemerkki on Autoliiton mukaan ymmärretty väärin: "Tarkoituksena on sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta"

Vähimmäisnopeusmerkin tavoitteena on ennen kaikkea liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden varmistaminen.
LVM

Kesäkuussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki tuo mukanaan vähimmäisnopeusliikennemerkin.

Merkillä määritetään nopeus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne muuta edellytä. Näin saadaan estettyä esimerkiksi hitaiden ajoneuvojen kuljettaminen kovavauhtisemmilla teillä, jotka eivät kuitenkaan ole moottori- tai moottoriliikenneteitä.

Vähimmäisnopeusmerkin tavoitteena on ennen kaikkea liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden varmistaminen. Autoliitto huomauttaa, että määriteltyä vähimmäisnopeutta hitaammin ajaminen on tietyissä tilanteissa jatkossakin perusteltua ja laillista.

”Merkin tarkoituksena on nimenomaan sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta. Vähimmäisnopeusmerkki on välillä vähän harhaanjohtavasti yhdistetty alinopeudella ajamiseen ja siitä sakottamiseen”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa tiedotteessa.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi alinopeuden aiheuttamasta sakkomahdollisuudesta tammikuussa. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein totesi tuolloin, että on mielenkiintoista nähdä, missä liikennemerkkiä tullaan käyttämään.

Vesalainen korostaa, että myös jatkossa siis esimerkiksi liikennetilanteen tai sää- ja keliolosuhteiden niin edellyttäessä saa ajaa määriteltyä vähimmäisnopeutta hitaammin. Muuta liikennettä ei saa kuitenkaan estää eikä haitata ajamalla tarpeettoman hitaasti tai jarruttamalla yhtäkkiä.”

Vähimmäisnopeusmerkin voimassaolo voidaan myös kohdentaa vain tietyille ajokaistoille. Näin esimerkiksi ohituskaistat ja kaksi- tai useampikaistaisten teiden vasemmanpuoleisimpia kaistoja saadaan nopeampien ajoneuvojen käyttöön.

Vähimmäisnopeuden päättyminen ilmaistaan ”vähimmäisnopeus päättyy” -liikennemerkillä.

Lue lisää:

Tiesitkö? Uuden tieliikennelain myötä voit saada sakkoja alinopeudesta

Lue lisää

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän

Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään? Koneviesti listasi uuden lain tärkeimmät kohdat raskaan kaluston näkökulmasta

Eihän sinulla ole liiallisia luuloja ajokortistasi? Henkilöautokortti ei riitä kaikkien kevytperäkärryjen vetämiseen edes henkilöautolla, vaikka niin ehkä luuletkin

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, rikesakon tilalle liikennevirhemaksu – uusi tieliikennelaki tuo myös pyöräilijöille muutoksia