Koneet & autot

Autoalan suuri tuulilasivertailu: Volgswageneiden tuulilasit ovat heikoimmassa, Toyotan parhaimmassa kunnossa

Noin joka toisen auton tuulilasi kaipaa huoltoa tai vaihtoa.
Arkisto
Tuulilasit ovat kovilla Suomen vaihtelevissa keleissä.

Autojen tuulilaseista noin puolet on huonokuntoisia. Erityisen heikossa kunnossa ovat vanhojen autojen tuulilasit. Eniten korjausta tai vaihtoa vaativia tuulilaseja oli Volkswageneissa.

Autoalan järjestöt tarkastivat noin 2 000 auton tuulilasit viime pääsiäisenä ABC-asemien pihalla. Tulosten perusteella lähes puolet tuulilaseista vaati toimenpiteitä.

"Tarkistusten tulokset olivat viime vuoden tapaan huolestuttavia. Yleisimpiä vaurioita olivat kiveniskut ja halkeamat. Halkeama aiheutuu osittain tien kunnosta aiheutuvista kivien ja nastojen sinkoilusta", kertoo tekninen johtaja Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitosta.

Sohlbegin mukaan tulokset olivat samansuuntaiset ympäri maan. Ne poikkesivat toistaan vain muutamia prosentteja.

Automerkeittäin eroja kuitenkin löytyi. Parhaimmassa kunnossa tuulilasit olivat Toyotoissa ja Skodissa. Myös Opelin ja Volvon tuulilasit olivat keskimääräistä paremmassa kunnossa.

Heikoimmassa kunnossa olivat Volkswageneiden tuulilasit, kun mukaan laskettiin sekä korjausta että vaihtoa vaativat tuulilasti. Eniten vaihtoon tuulilaseja menisi Fordeissa. Nissanin tuulilasit taas vaatisivat eniten korjausta.

Tuulilasi on nykyautossa kantava rakenne, jota halkeamat merkittävästi heikentävät.

Tuulilasiin on usein myös integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa.

"Kura, lumi, suola, jää ja huurre lasissa pimentävät tehokkaasti näkymää tuulilasin läpi. Naarmuinen tuulilasi muuttuu viistosti paistavassa auringossa pelkäksi heijastepinnaksi."

Tarkastuksissa tuulilasien ylivoimaisesti yleisin vaurio oli kiveniskemä. Halkeamien osuus vaurioista oli yli viidenneksen. Kuluneiden tuulilasien osuus oli 12 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni autoilija vaihtaisi tuulilasin turhaan – lähes kolmannes suomalaisista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi korjata

Tämä tuttu automalli yrittää paluuta myyntilistan kärkeen

Ärsyttääkö jäinen tuulilasi? Tällä niksillä pidät tuulilasin sulana ehkä jopa muutaman viikon