Koneet & autot

Joka kymmenes mopoautoilija kolaroi – kuski usein syypää

Onnettomuusinstituutin raportin mukaan Pirkanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sattuu eniten mopoautovahinkoja.
Mikko Makkonen
Mopoautokuskeille sattuu usein vahinkoja silloin, kun kuljettaja keskittyy johonkin muuhun kuin ajamiseen ja liikenteen seuraamiseen.

Vuodessa joka kymmenes mopoautoilija on mukana kolarissa, yhteensä mopoautoilijoiden liikennevahinkoja sattuu vuosittain noin tuhat, selviää Onnettomuusinstituutti OIT:n raportista.

Valtaosa mopoautoilijoiden kolareista ei johda loukkaantumiseen ja loukkaantumisetkin ovat yleensä lieviä, kertoo tiedotteessa OTI:n liikenneturvallisuustutkija Salla Salenius.

Vahingon aiheuttaa yleensä 15–17-vuotias kuski täräyttämällä mopoautollaan toisen kulkuneuvon perään tai peruuttamalla jotain päin. Vahinkoja sattuu erityisesti pysäköintialueilla.

Kuljettajat aiheuttavat kolareita useammin kuin ovat itse syytön osapuoli. OIT:n raportin mukaan kuski keskittyi juuri ennen onnettomuutta johonkin muuhun kuin ajamiseen.

Eniten mopoautovahinkoja sattuu Pirkanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa

Mopoautokolareissa on vuosina 2004–2016 kuollut neljä ihmistä.

OIT:n liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkarin mukaan mopoautojen korirakennetta pitäisi kehittää nykyistä turvallisemmaksi.

OTI:n tuoreessa mopoautojen turvallisuutta käsittelevässä raportissa on käytetty aineistona liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja vuosilta 2011–2016 sekä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimia onnettomuuksia vuosilta 2004–2016.

Lue myös:

Mopoauto auttaa saamaan kesätöitä, 15-vuotias Petrus uskoo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huono sää aiheuttanut useita kolareita ympäri Suomea – Kurikassa loukkaantui kuusi

Ravihevonen villiintyi ja törmäsi henkilöautoon Asikkalassa – mies ja hevonen kuolivat

Kevytauto – uusi tulppa maanteille?