Koneet & autot

Kysely: Tämän automerkin kuskit ovat välinpitämättömimpiä, sakotetuimpia ja surkeita pysäköimään

Saksalaismerkillä ajavat tunnustivat kyselyssä myös itse syntejään.
Markku Vuorikari
Yli puolet kyselyyn vastanneista pitää BMW-kuljettajia huonosti toisia huomioivia.

Pysäköintiyritys EasyPark selvitti eri merkeillä autoilevien kuskien kokemuksia ja mielipiteitä sekä pysäköinnistä että autoilusta yleensä. Yrityksen toukokuussa 2017 teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1 008 suomalaista.

Vastaajilta kysyttiin kuinka paljon he ovat saaneet pysäköintivirhemaksuja tai sakkoja eri liikennerikkomuksista. Parkkisakkojen kappalemäärien suurimmat luvut tunnustivat BMW:llä ajavat.

Kakkoseksi sijoittuivat Toyota-kuskit ja kolmansiksi tasavertaisesti Skoda ja Audi.

Kuljettajan iällä näyttää olevan merkitystä parkkisakkojen määrään. Eniten sakkoja tulee 30–39-vuotiaille, joista neljännes kertoo saaneensa vähintään yhden pysäköintivirhemaksun kuluneen vuoden aikana.

Vähiten sakkoja saavat yli 60-vuotiaat, joista vain alle joka kymmenes on saanut ikävän maksukirjeen tuulilasiinsa kuluneena vuonna.

Vastaajista viidennes on sitä mieltä, että Toyota-kuljettajat huomioivat muita liikenteessä liikkujia parhaiten. Hopeamitali menee Volkswagen- ja pronssi Volvo-kuskeille.

Huonosti muut huomioivat autoilijat istuvat BMW:ssä, Audissa ja Mersussa. BMW oli vastaajista 57 prosentin mielestä huonoiten muut huomioiva, Audista tätä mieltä oli kolmannes ja Mersun kohdalla huonouden totesi joka viides.

Joka neljäs autoilija tunnustaa rikkovansa pysäköintitilanteessa tietoisesti lakia sillä ajatuksella, että siitä ei kuitenkaan jää kiinni.

Miehiä kiinnijäämisen testaaminen kiehtoo erityisesti, heistä laittomasti on pysäköinyt joka kolmas.

Naiset käyttäytyvät hieman paremmin: joka viides nainen kertoo parkkeeranneensa lainvastaisesti.

Ikäluokista 40–49-vuotiaat harrastavat laitonta pysäköintiä eniten. Heistä 38 prosenttia tunnustaa laittoman pysäköinnin käytön.

Eri automerkkien välillä on eroja laittoman pysäköinnin kohdalla. Paalupaikan ottavat BMW-kuljettajat, joista 41 prosenttia kertoo toimivansa lainvastaisesti. Kakkossija kuuluu Skoda-kuskeille 34 prosentilla, ja pronssi menee Mercedes Benz -autoilijoille 29 prosentilla.

Heti Mersun kannoilla tulevat Volkswagen- ja Toyota-kuskit, joista 28 prosenttia parkkeeraa tietoisesti lainvastaisesti.

"Kysyimme suomalaisilta myös minkä auton kuljettajat heidän mielestään ovat parhaita parkkeeraajia. Siitäkin huolimatta, että Toyotaa ajavat itse kertovat saavansa toiseksi eniten sakkoja, kanssa-autoilijat rankkaavat heidät ykköstilalle", EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson kertoo.

"Toiseksi parhaat parkkeeraajat löytyvät Volvon ja kolmanneksi parhaat Volkswagenin ratin takaa."

Muiden autoilijoiden antamien arvioiden mukaan huonoimpien parkkeeraajien kolmen kärki ovat BMW, Mercedes ja Audi.

Lue lisää

Daimler puhalsi pilliin ensimmäisenä – saattaa välttyä jättirangaistukselta

Yhden automerkin omistajat ovat selvästi uskollisimpia automerkilleen, arvaatko minkä?

Audi-mies ei ole pelkkää legendaa: Tutkimuksen mukaan statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja

Nokia myy Heren 2,8 miljardilla