Koneet & autot

Massikkamies viritti keskustelun nuorista kuskeista traktorin pukilla ja mauton ratissa

Koneet & autot 30.01.2017

15-vuotiaan Topias Huhtalan haave toteutui, kun säästörahat vihdoin riittivät oman traktorin ostamiseen. Tilastojen mukaan alaikäiset traktorikuskit joutuvat harvoin onnettomuuteen, mutta joka kymmenes mopoauto kolaroi vuosittain.


Päivi Karjalainen
Kokkolalaisella Topias Huhtalalla on 265-mallinen vuoden 1984 Massey Ferguson. Sillä hän ajaa kolmen kilometrin matkan kotoa kouluun ja takaisin, iltaisin peliharrastuksiin ja joskus kavereiden kanssa iltaisin keskustaan.

MT kertoi 27.1. Topias Huhtalasta, 15, joka säästi vuosia rahaa ostaakseen oman traktorin. Samana päivänä MT uutisoi, että joka kymmenes mopoauto eli mauto joutuu kolariin vuosittain.

Jutut saivat lukijat pohtimaan muun muassa sitä, kumpi kulkuväline on alaikäisen käsissä turvallisempi: pikkiriikkinen mauto vai tonnien painoinen traktori.

"Maalaisjärkeä", kommentoi Lassi Paavola. "Maalla tytöt ja pojat menee kotitilan traktorilla ajaa nätisti 3 vuoden kouluajot, kun miettii mopoauton hintaa."

"Raktori on kuitenkin helaposti turvallisin kulukine tuan ikääselle. Eihän niitä joka kossilla tiätysti oo, mut eipä jokaanen teekkään töitä niillä 12 -kesääsestä asti. Nuaremmastakin, jos jalaat yltää polokuumille. Miksei ne tiätysti löpöä viä, mut äkkiä se tuloo kalliimmaksi joku mopoauto talaven takia ostaa. Ja siitä vakuutukset ja varaosat maksella", kirjoittaa Jere Ojala.

Arto Lokinperän mielestä traktori on turvallinen liikkumisväline muun muassa siksi, että monet niistä eivät kulje yli 40 kilometriä tunnissa.

"Niitä ei siis viritellä kulkemaan ylinopeutta. Traktorin koko herättää kunnioitusta muussa liikenteessä ja sen tarvitsema tila otetaan muiden taholta huomioon. Traktori erottuu muusta liikenteestä jo kaukaa ja antaa näin aikaa valmistautua hitaaseen liikkujaan."

"Mopoautoa ei tajua mopoautoksi kuin vasta vieressä, traktorin huomaa ja osaa huomioida jo pitkän matkan päästä", sanoo Petri Halmetoja.

'"Mopoauto aiheuttaa vääränlaisen turvallisuude tunteen kuljettajissa, joka on omiaan aiheuttamaan liikennevahinkoja. Lisäksi m-autoissa voi kuljettajan lisäksi olla yhdestä kolmeen matkustajaa Tämä on omiaan lisäämään onnettomuuksia. Tiedämme, ettei nuoret pysty keskittymään sekä seurusteluun että liikenteeseen yhtäaikaisesti", sanoo Kristiina Parkkila. Hän kertoo joutuneensa kerran mopoauton kolhimaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit