Koneet & autot

Väärennettyä moottoriöljyä myyty kuluttajille ympäri Suomea

Koneet & autot 20.04.2017

Myynnissä olleen öljyn maahantuonnista vastasi suomalainen osakeyhtiö, joka hankki öljyn Virosta.


Kari Salonen
Tullin esitutkinnan perusteella suomalainen kauppaketju oli ehtinyt myydä öljyä noin 13 400 litraa.

Tulli on takavarikoinut tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä. Kaiken kaikkiaan Suomeen epäillään maahantuodun yli 35 000 litraa väärennettyä mineraalipohjaista öljyä, joka saattoi sisältää pieniä määriä synteettistä öljyä. Tullin esitutkinnan perusteella suomalainen kauppaketju oli ehtinyt myydä öljyä noin 13 400 litraa. Kaiken kaikkiaan väärennettyä öljyä oli ollut kauppaketjun myymälöissä myynnissä yli 21  000 litraa.

Väärennettyä öljyä on myyty eri puolille Suomea vuoden 2014 lopulta vuoden 2015 alkupuolella saakka.

"Myyntipaikkoja on ollut useita kymmeniä, joten öljy on levinnyt hyvinkin kattavasti ympäri Suomea", kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Jussi Gustafsson.

Väärennettyä öljyä on myyty muun muassa Hong Kongissa ja huolto-asemilla.

Epäiltynä on ollut neljä öljyn maahantuojaa sekä kuluttajille öljyä myyneitä yrityksiä. Myynnissä olleen öljyn maahantuonnista vastasi Tullin mukaan suomalainen osakeyhtiö, joka hankki öljyn Virosta. Tullin mukaan on syytä epäillä, että väärennettyä öljyä on tuonut maahan kolme muutakin suomalaisyritystä. Yhteensä epäiltynä on ollut yli 30 henkilöä.

Epäilys väärästä öljystä heräsi, kun tulli sai ilmoituksen yritykseltä, jonka työntekijä oli huomannut raisiolaisessa myymälässä epämääräisesti pakattua öljyä. Laboratoriotesteissä vahvistui, että öljy oli väärennettyä.

Tekoa on tutkittu teollisoikeusrikoksena. Asia siirtyy nyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Uutista täydennetty 20.4. klo 10:04

Aiheeseen liittyvät artikkelit