Koneet & autot

Yhä useampi vanha auto hylätään katsastuksessa, uudet autot hyvässä kunnossa

Heikosti näkyvät tai vialliset lähivalot yleisimpiä syitä korjauskehoitukseen. Katso linkistä mallikohtaiset viat.
Katsastuksessa auto hylätään useimmiten etuakseliston tai jarrujen ongelmien vuoksi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Uudet autot hylätään katsastuksessa aiempaa aavistuksen harvemmin, selviää Trafin katsastuksen vikatilastoista. Ensimmäiseen määräaikaiskatsastukseen vietyjä autoja hylättiin viime vuonna 2,8 prosenttia, kun edellisvuoden luku oli 3 prosenttia.

Vanhojen autojen hylkäysprosentit sen sijaan nousevat. 14-vuotiaista autoista hylättiin viime vuonna 38 prosenttia. Tilaston vanhimmista eli 15-vuotiaista autoista hylkyaste oli tätäkin korkeampi.

Yleisimmin auto hylättiin etuakseliston ja käyttö- tai seisontajarrun ongelmien vuoksi. Korjauskehotuksia annettiin eniten valojen ja tuulilasin vikojen takia. Ajokieltoja määrättiin useimmiten käyttöjarrun ongelmien tai päästöjen vuoksi.

Saamme paljon kansalaispalautetta siitä, että autojen valot näkyvät huonosti liikenteessä. Ja tämä näkyy myös katsastustilastoissa, joissa yksi yleisimmistä korjauskehotuksista annetaan lähivaloista. Lähi- ja takavaloista annettiin yhteensä yli 300 000 korjauskehotusta, kertoo johtava asiantuntija Otto Lahti Trafista.

Vikatilastot kertovat sekä auton hoidosta että yleisestä kestävyydestä.

Henkilöautojen mallikohtaisissa vikatilastoissa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia. Niitä voi katsoa linkistä.

Mallikohtaisista hylkäysprosenttitilastoista ilmenee käyttöönottovuosittain autojen hylkäysprosentit sekä kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Trafi harkitsee helpotuksia katsastukseen

Pienissä kunnissa katsastus kiinnostaa yhä korjaamoita

Korjaamoille ja autoliikkeille tulossa lupa katsastaa