Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Veitsikelat ovat tehokas tapa hoitaa kasvustoa – menetelmän etuina ovat vähäinen voimantarve sekä edulliset käyttökulut

Veitsikelat ovat suhteellisen uusi kasvuston hoitomenetelmä. Koneviesti tutustui kahteen erilaiseen veitsikelamenetelmään.
Crimperrollerin rumpu pyörii vapaasti. Rummussa on kiinnikkeet, joihin pultataan terät kiinni. Terä voidaan kääntää, jolloin tarjolla on joko terä- tai hamarapuoli.
Crimperrollerin rumpu pyörii vapaasti. Rummussa on kiinnikkeet, joihin pultataan terät kiinni. Terä voidaan kääntää, jolloin tarjolla on joko terä- tai hamarapuoli.  Kuva: Seppo Pentti
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Veitsikelalla ajettaessa voimaa tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin kasvusto muuten murskaamalla. Tämä vaikuttaa polttoaineen kulutukseen, joka ei juurikaan kasva normaalista traktorilla pellolla ajosta.

Käyttötarkoitus ratkaisee, millaiset veitsikelat ovat toimivat missäkin tapauksessa. Veitsikelalla kasvustoa voidaan taittaa sitä samalla hieman murskaten. Toinen vaihtoehto on murskata kasvuston korjaamattomat osat, jotta ne maatuisivat nopeammin. Kun kasvusto on taitettu tai murskattu, onnistuu seuraava työvaihe, kuten vaikka kylvö, helpommin.

Koneviesti tutustui tarkemmin kahteen erilaiseen veitsikelaan. Laitteina Lyckegårdin Crimperroller ja Horsch Cultro veitsikeloineen ovat teknisesti toiminnaltaan hyvin pitkälle samanlaisia, mutta niiden käyttötarkoitus on eri.

Laitteena Lyckegårdin Crimperroller on nostolaitesovitteinen veitsikela, murska. Veitsikelalla ajettaessa pitkät kasvit lamaantuvat ja alla oleva lyhyt kasvusto saa valoa ja tilaa. Rumpu on kiinnitetty päistään runkoon. Laite voidaan kiinnittää etu- tai takanostolaitteisiin. Polttoaineenkulutus ei juurikaan kasva normaalista traktorilla pellolla-ajosta, kun veitsikela ei jarruta vaan pyörii kasvustoa lamaten ja murskaten.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Horsch Cultro veitsikeloilla varustettu murska on suunniteltu kasvustomassan murskaukseen, joka peltoon jää korjuun jälkeen. Kahdella teräkelalla varustettu tandem-teli seuraa maanpinnan muotoja. Yleensä Cultro kiinnitetään traktorin eteen, kun takana on jokin muu muokkaus tai kylvökone.

Kolmimetrisessä Cultrossa on viisi kuuden veitsen pakettia rinnakkain samalla akselilla. Akselit on laakeroitu päästä telirunkoon, joka pääsee joustamaan pinnan mukaan kumivarsijousituksen vaimentama. Etummainen ja takimmainen tela leikkaavat ristiin.
Kolmimetrisessä Cultrossa on viisi kuuden veitsen pakettia rinnakkain samalla akselilla. Akselit on laakeroitu päästä telirunkoon, joka pääsee joustamaan pinnan mukaan kumivarsijousituksen vaimentama. Etummainen ja takimmainen tela leikkaavat ristiin. Kuva: Seppo Pentti

Terät viistosti

Crimberrollerin rumpu on ontto ja rumpu voidaan täyttää nesteellä. Kolmemetrinen kone painaa tyhjänä 950 kiloa. Rumpuun on hitsattu kiinnikkeet, joihin kiinnitetään terät. Terät ovat hieman viistosti kulkusuuntaan nähden. Pieni viistous terissä helpottaa hieman murskaamista ja samalla poistaa koneen pompotuksen. Terän toinen puoli on tylppä ja toinen terävä. Terän tylpällä reunalla murskaustulos on hellempi kuin terävällä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Cultron kahden veitsiakselin paketti on yhtenäinen kokonaisuus. Etummaisella veitsiakselilla terät ovat viistosti vinossa kulkusuunnassa vasemmalle ja takimmaisella akselilla oikealle. Tällöin kasvustoa pilkotaan veitsiakseleilla ristiin. Terärunkoja on kaksi peräkkäin samassa rungossa kuten telissä, jolloin rakenne on tandem. Kahden akselin rakenne pääsee joustamaan keskeltä, jossa tandemin liikkeitä vaimentaa kaksi neljän kumivarren pakettia. Kone säädetään vaakasuoraan työntövarren pituudella siten että veitsikelat laskeutuvat samalla painatuksella maahan.

Suurin osa Crimperrollerin käyttäjistä hyödyntää konetta yksivuotisen viherlannoitusnurmen; herne, härkäpapu, virna, persianapila, veriapila, retikka, sinappi, tattari jne. taittamiseen. Crimperroller on etunostolaitteissa ja samalla ajokerralla kylvetään taitettuun kasvustoon kiekkovannaskoneella syysviljan; yleensä rukiin tai vehnän. Luomutiloilla rikat torjutaan ennen viherlannoituksen kylvöä kultivaattorilla tai vastaavalla koneella.

Cultron rakenne on suunniteltu murskaamaan korjuun jälkeen vahvaa keski-eurooppalaista kasvustoa. Suomessa kasvava kasvusto on sille normaaleissa olosuhteissa helppo työmaa, kunhan kelit ovat suotuisat. Cultro on suunniteltu työpariksi esimerkiksi Horschin Jokerille, jolloin heti murskaamisen jälkeen pelto voidaan kylvää. Cultro on tällöin etunostolaitteissa.

Katso Koneviestin nettisivuilta videolta, miten Crimperrollerin veitsikela kaataa pitkää kasvustoa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Crimperroller-veitsikelalla kaadetaan ja murskataan pitkä kasvusto uuden kasvuston tieltä – koneen käyttökulut ovat alhaiset ja työ käy nopeasti

Horschin kahdella teräkelalla varustettu Cultro murskaa kasvuston silpuksi – etu- ja takakelan veitset leikkaavat ristiin