Kotimaa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kaksi ihmistä tutkittavana koronavirusepäilyn vuoksi

Koronavirustartunnan oireita ovat muun muassa kuume, hengenahdistus, päänsärky, yskä ja lihaskivut.
Suomessa on tutkittu noin 30:n näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on ollut koronavirusepäilyn takia tutkittavana pariskunta, jolla ilmeni lieviä hengitystieinfektion oireita Pohjois-Italiaan suuntautuneen matkan jälkeen. Kysin mukaan testitulokset saadaan huomiseen mennessä.

Kys kertoo tutkittujen olevan hyväkuntoisia ja odottavan vastauksia kotieristyksessä.

Suomessa on tähän mennessä varmistettu yksi koronaviruksen aiheuttama tautitapaus Lapissa ja yksi Husissa. Suomalaisnainen oli keskiviikkona hyväkuntoisena hoidossa Husissa eristyksissä.

Koronavirustartunnan oireita ovat muun muassa kuume, hengenahdistus, päänsärky, yskä ja lihaskivut. Oireet sopivat myös kausi-influenssaan.

Suomessa on tutkittu noin 30:n näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tähän mennessä koronavirustapauksia on maailmassa todettu yhteensä noin 81 000, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 3 000, kertoo THL. Euroopassa on todettu yhteensä alle 400 tapausta.

Kuolemantapauksista melkein kaikki ovat olleet Kiinan Hubein maakunnassa.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika on noin 2–12 päivää, keskimäärin noin viisi päivää.

Tartuntaa voi ehkäistä huolellisella käsienpesulla. Kädet tulee pestä aina kun saavutaan sisätiloihin, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, wc-käynnin yhteydessä sekä niistämisen ja yskimisen jälkeen. Kasvoja ei pidä kosketella, ellei käsiä ole pesty juuri sitä ennen. Yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu ja nenä kertakäyttöisellä nenäliinalla. Liina tulee hävittää heti.

Lue lisää