Kotimaa

Korvattava potilasvahinko liittyy useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin – viime vuonna tehtiin liki 10 000 potilasvahinkoilmoitusta

Hammashoidon yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin noin kolmesataa, joista reilut sata oli sattunut juurihoidon yhteydessä.
Jarno Mela
Useimmiten leikkaustoimenpiteistä korvattava vahinko sattuu lonkan ja polven tekonivelleikkausten ja hermojuuren vapautusleikkausten yhteydessä.

Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) ilmoitettiin viime vuonna noin 9 500 uutta vahinkotapausta, selviää Potilasvakuutuskeskuksen torstaina julkaistusta vuosiraportista.

Korvattavat vahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin, joista vajaa puolet liittyi tuki- ja liikuntaelinten leikkaustoimenpiteisiin. Useimmiten leikkaustoimenpiteistä korvattava vahinko sattuu lonkan ja polven tekonivelleikkausten ja hermojuuren vapautusleikkausten yhteydessä, sillä näitä toimenpiteitä tehdään vuosittain paljon.

"Lukumääristä huolimatta riski korvattavan potilasvahingon sattumiseen näissä toimenpiteissä on kohtuullisen pieni. Korvattava potilasvahinko sattui vuosina 2014– 2016 lonkan tai polven tekonivelleikkauksessa kuudelle potilaalle tuhannesta, kun leikkauksia tehtiin yhteensä yli 70 000", sanoo Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen tiedotteessa.

Hammashoidon yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin noin kolmesataa, joista reilut sata oli sattunut juurihoidon yhteydessä.

Diagnoosin ja hoidon viiveisiin liittyvät vahingot ovat viime vuosina lisääntyneet. Viiveistä on voinut seurata esimerkiksi sairauden vaikeutumista tai raskaampia hoitoja.

Potilasvahinkoilmoituksen teki viime vuonna noin 7 600 henkilöä. Ratkaisun saaneista vajaa kolmannes sai myönteisen ratkaisun asiaansa vähintään yhden ilmoittamansa hoitopaikan tai -tapahtuman osalta.

Päättyneen vuosikymmenen aikana potilasvahinkoilmoitusten määrä nousi yli 30 prosenttia.

"On hyvä muistaa, että potilasvahinkoilmoitus on eri asia kuin korvattava potilasvahinko. Ilmoitusmäärän kasvu ei sellaisenaan tarkoita, että potilasvahinkoja sattuisi aiempaa enemmän", Minna Plit-Turunen sanoo.

Korvattavien tapausten lukumäärä on ratkaistujen tapausten määrästä riippumatta pysynyt viime vuodet hyvin tasaisena, vaikka terveydenhuollon toimenpide- ja hoitokäyntimäärät ovat jatkuvasti lisääntyneet.

"Mielestäni tämä voi olla merkki siitä, että potilasturvallisuus Suomen terveydenhuollossa on parantunut", Plit-Turunen toteaa.

Lue lisää

Korona näkyy Pohjola Vakuutuksen korvatuissa vahingoissa

Korona muutti suomalaisten käyttäytymistä myös vakuutusostoksilla – erään vakuutuslajin myynnissä hurja pudotus

OP:n henkilövakuutusten käsittelyajat venähtäneet ruuhkan vuoksi

Uutissuomalainen: Potilasvahinkoilmoitusten käsittely ruuhkautui pahoin