Kotimaa

Analyytikko: Lentoyhtiöruumiita on tulossa – Norwegian pahasti liipasimella, Finnairin taseen pitäisi kestää

Nordea linjasi, että euroalueen taantuma on selvää Yhdysvaltojen matkustuskiellon jälkeen.
Suurin vaikutus talouteen tulee siitä, että ihmiset jäävät kotiin koronaviruksen takia muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi, mikä pysäyttää kulutuksen, arvioi Nordean pääekonomisti. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Lentoyhtiöiden keskuudessa tullaan varmasti näkemään ruumiita sen vuoksi, että presidentti Donald Trump kielsi matkustamisen Schengen-alueelta Yhdysvaltoihin, arvioi analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Hänen mukaansa koronaviruksen aiheuttama tilanne on katastrofaalinen lentoyhtiöille. Suomen lähialueilla Norwegian on selkeimmin heikossa tilanteessa. Sen sijaan Finnairin tilanne on parempi.

"Finnair lähtee hankalaan tilanteeseen hyvistä asemista, sillä heidän tuloksensa on terveellä tasolla ja myös tase on hyvässä kunnossa. Heidän tilanteensa on suhteellisesti hyvä moniin muihin lentoyhtiöihin verrattuna", Vilén sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on erittäin poikkeuksellinen ja lentoyhtiöistä riippumaton, kun kysyntä romahtaa totaalisesti. On hyvin mahdollista, että lentoyhtiöille myönnetään tukia romahduksesta selviämiseksi.

Tilannetta vaikeuttaa se, että Euroopan ja Yhdysvaltain välinen lentoliikenne on vilkasta. Useille yhtiöille Atlantin ylittäviltä lennoilta kertyvä liikevaihto on erittäin merkittävässä osassa niiden liiketoimintaa.

Trumpin päätös kieltää eurooppalaisten tulon Yhdysvaltoihin kestää perjantaista alkaen 30 päivää. Kielto saattaa jatkua sen jälkeenkin koronavirustilanteesta riippuen.

Nordean mukaan on päivänselvää, että euroalue on taantumassa Trumpin estettyä matkustamisen Schengen-alueelta Yhdysvaltoihin, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Hänen mukaansa koronaviruksen kaikkein suurin vaikutus tulee kuitenkin siitä, että ihmiset jäävät kotiin koronaviruksen takia muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi, mikä heikentää kulutusta.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel varoittaa taloudellisesta häiriöstä Trumpin päätöksen vuoksi. Hän huomauttaa, että Eurooppa ottaa käyttöön kaikki tarpeelliset keinot estääkseen koronaviruksen leviämisen.

Trumpin päätös ei koske EU:sta eronnutta Britanniaa. Tavarakauppa saa jatkua.

Lue lisää

THL: Suomessa on raportoitu 612 uutta koronatartuntaa – Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kiihtymisvaiheeseen

THL: Suomessa on raportoitu 267 uutta koronatartuntaa

Yhdessä selvitään

Turvavälit teillä ja tapahtumissa