Finnairille kaavaillaan 600 miljoonan euron valtiontakausta – Norjassa hallitus sopi tuesta Norwegianille ja SAS:lle - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Finnairille kaavaillaan 600 miljoonan euron valtiontakausta – Norjassa hallitus sopi tuesta Norwegianille ja SAS:lle

Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.
Norjan hallituspuolueet sopivat tuesta koronakriisistä kärsivälle ilmailualalle. LEHTIKUVA/AFP

Koronavirustilanteesta kärsivä lentoyhtiö Finnair voi saada valtiolta tukea. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnairin rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Valtioneuvoston tiedotteessa päätöstä perustellaan koronaviruksen aiheuttamalla poikkeuksellisella tilanteella, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti.

Valtio omistaa lähes 56 prosenttia Finnairin osakkeista.

Norjan hallituspuolueet ovat sopineet kuuden miljardin Norjan kruunun eli lähes 500 miljoonan euron tukipaketista maan ilmailualalle, kertoo norjalainen uutistoimisto NTB.

Kyse on lainavakuuksista, joista 3 miljardia Norjan kruunua (250 miljoonaa euroa) kohdistetaan Norwegianille ja 1,5 miljardia (125 miljoonaa euroa) SAS:lle. Loppusumma on tarkoitettu alueellisesti toimivalle Wideröelle ja muille lentoyhtiöille, jotka ovat kärsineet koronavirusepidemiasta.

"Nämä ovat vaikeita aikoja ilmailulle, mutta uskomme, että tämä paketti helpottaa selviämistä", sanoi kauppa- ja teollisuusministeri Iselin Nybö Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

"Olemme olleet hyvin avoimia siitä, että tarvitsemme likviditeettiä ja tarvitsemme sitä nopeasti", hän sanoi NRK:n mukaan tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää

THL: Uusia koronavirustartuntoja 100 – kahden viikon tartuntojen saldo on 1 242

Nordea: Kolmannes suomalaisista olisi valmis muuttamaan työn perässä

Puolustusvoimat peruu valtakunnallisen itsenäisyyspäivän paraatin

Oppositio prässää hallitusta työllisyystoimista ja painavasta velkataakasta