Kotimaa

Finnairille kaavaillaan 600 miljoonan euron valtiontakausta – Norjassa hallitus sopi tuesta Norwegianille ja SAS:lle

Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.
Norjan hallituspuolueet sopivat tuesta koronakriisistä kärsivälle ilmailualalle. LEHTIKUVA/AFP

Koronavirustilanteesta kärsivä lentoyhtiö Finnair voi saada valtiolta tukea. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnairin rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Valtioneuvoston tiedotteessa päätöstä perustellaan koronaviruksen aiheuttamalla poikkeuksellisella tilanteella, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti.

Valtio omistaa lähes 56 prosenttia Finnairin osakkeista.

Norjan hallituspuolueet ovat sopineet kuuden miljardin Norjan kruunun eli lähes 500 miljoonan euron tukipaketista maan ilmailualalle, kertoo norjalainen uutistoimisto NTB.

Kyse on lainavakuuksista, joista 3 miljardia Norjan kruunua (250 miljoonaa euroa) kohdistetaan Norwegianille ja 1,5 miljardia (125 miljoonaa euroa) SAS:lle. Loppusumma on tarkoitettu alueellisesti toimivalle Wideröelle ja muille lentoyhtiöille, jotka ovat kärsineet koronavirusepidemiasta.

"Nämä ovat vaikeita aikoja ilmailulle, mutta uskomme, että tämä paketti helpottaa selviämistä", sanoi kauppa- ja teollisuusministeri Iselin Nybö Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram on tyytyväinen hallituksen päätökseen.

"Olemme olleet hyvin avoimia siitä, että tarvitsemme likviditeettiä ja tarvitsemme sitä nopeasti", hän sanoi NRK:n mukaan tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää

THL ohjeistaa kuntia antamaan kolmannet koronarokotteet immuunipuutteisille, jätevesiseuranta osoittaa koronaviruksen määrän vähentyneen

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä – vaje tänä vuonna 470 miljoonaa annosta

Maailman terveysjärjestö WHO on keskeyttänyt venäläisen Sputnik-rokotteen lupaprosessin

Tyttöjen kokema ahdistus ja yksinäisyys lisääntynyt pandemia-aikana selvästi poikia enemmän – "Pandemia on ollut pommi, joka on laukaissut jotain"