Kotimaa

Yo-kirjoitukset saatiin kiristetyllä vauhdilla loppuun – avoimet yliopistot lisäsivät maksutonta opetustarjontaa

Yhteishaku korkeakouluihin on nyt myös auki.
Suvi Elo
Kevään pääsykokeiden järjestäminen on edelleen koronan poikkeustilan vuoksi avoinna. Valinnat painottuvat kuitenkin aiempaa enemmän ylioppilastodistukseen, sillä korkeakouluissa astuu muutenkin voimaan opetuksen uudistus.

Kevään ylioppilaskirjoitukset saatiin virallisesti loppuun maanantaina, kun kahdeksan lukiolaista suoritti saamen äidinkielen kokeen. Kaikilla muilla työ päättyi jo viime viikolla, kun sekä reaaliaineet että vieraan kielen koe järjestettiin tiivistetyllä aikataululla saman viikon aikana.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) toivotti Twitterissä onnea kaikille kirjoittajille ja kevään tuleville ylioppilaille.

"Olen iloinen, että kirjoitukset saatiin järjestettyä onnistuneesti myös kriisin keskellä. Haluan kiittää kirjoituksiin osallistuneita opiskelijoita joustavuudesta ja ymmärryksestä, sekä kovassa kuormituksessa toimivia opettajia tärkeästä työpanoksestanne vaikeassa tilanteessa", hän kirjoitti.

Kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistui yhteensä yli 30 900 kokelasta. Tutkinto järjestettiin noin 400 lukion eri toimipisteissä ja näiden tutkintoverkoissa.

Lukiolaisten liitto esitti perjantaina, että reaalikokeet, jotka siirrettiin pidettäväksi viikkoa aiemmin, pitäisi voida uusia syksyllä maksuttomasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksesta vastaava johtaja Tiina Silander totesi perjantaina STT:lle ymmärtävänsä huolen. Hänen mukaansa on tarpeen käyttää tilanteessa kokonaisharkintaa sen mukaan, kuinka paljon uusimisia tulee.

Avoimet yliopistot ovat lisänneet maksutonta opintotarjontaa heinäkuun loppuun asti, kun yliopistot ovat joutuneet sulkemaan lähiopetuksen. Kursseja on toistasataa seitsemässä yliopistossa.

Kevään yhteishaun toinen osa ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin avautui viime viikolla. Haussa on noin 46 600 aloituspaikkaa yli 1 600 hakukohteessa. Haku on avoinna ensi viikon keskiviikkoon, 1. huhtikuuta asti.

Ensimmäinen haku vieraskielisiin ja Taideyliopiston koulutuksiin on jo ohi.

Valintakokeet pyritään edelleen opetushallinnon mukaan suorittamaan koronaepidemiasta huolimatta normaalisti. Siihen vaikuttaa se, että korkeakoulujen opintojen uudistus astuu voimaan ja valinnoissa ylioppilastodistukset painavat enemmän.

Avoimen yliopiston kurssitarjonta

Haku tapahtuu opintopolku.fi -palvelussa.

Lue lisää