Kotimaa

Tokion olympiakesä vaihtuu vuoteen 2021 – koronavirus pakotti Kansainvälisen olympiakomitean taipumaan kisojen siirtoon

KOK:n jäsen Sari Essayah osasi entisenä huippu-urheilijana laskea jo aiemmin kevättalvella, että Tokion 2020 kesäkisojen ajankohta siirtyy.
KOK:ta vaaditaan kiirehtimään päätöstään sillä perusteella, että nyt urheilijat joutuvat vaarantamaan terveytensä ja jopa uhmaamaan viranomaismääräyksiä valmistautuessaan kisoihin. LEHTIKUVA/AFP

Tokion kesäolympialaiset siirretään koronaviruspandemian vuoksi myöhempään ajankohtaan. Olympialaiset siirretään enintään ensi vuoden kesään saakka, kertoo Kansainvälinen olympiakomitea (KOK).

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin mukaan päätös Tokion olympialaisten siirtämisestä tehtiin "ihmiselämän suojelemiseksi". Bach sanoo, että kisojen uusista päivämääristä päätetään KOK:n ja Tokion kisajärjestäjien kesken.

Kisat oli määrä aloittaa tänä vuonna heinäkuun 24. päivä ja lopettaa 9. elokuuta. Siirtäminen varmistui lopullisesti Bachin Japanin pääministerin Shinzo Aben välisissä keskusteluissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaisia siirretään rauhan aikana. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan tieltä peruttiin kolmet olympiakisat vuosina 1916, 1940 ja 1944.

Pääministeri Abe myöntyi jo aiemmin tänään sille kannalle, että Tokion kesäkisat siirtyvät ensi vuoteen, mutta lopullisesti aikataulun muutos varmistui hänen ja KOK:n puheenjohtajan Bachin käymässä puhelinkonferenssissa.

Kesäolympiakisojen, maailman suurimman urheilutapahtuman, siirto ensi vuoteen oli iso myönnytys KOK:lta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaisia siirretään rauhan aikana.

"Olympiakisojen siirto ei ole sama asia kuin siirtää jalkapallo-ottelu ensi lauantaihin", Bach kertoi.

Tokiossa on järjestetty kesäolympiakisat 1964.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen Sari Essayah osasi entisenä huippu-urheilijana laskea jo aiemmin kevättalvella, että Tokion 2020 kesäkisojen ajankohta siirtyy. Vauhdilla levinnyt koronaviruspandemia nöyryytti niin KOK:ta kuin Tokion kisajärjestäjiäkin.

"Helmikuussa perustettiin epidemian leviämistä seurannut työryhmä, jonka johtoon laitettiin Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja. Tiesin tällä järjestelyllä, ettei ihmisten terveyden ja hengen suhteen otettaisi minkäänlaisia riskejä", Essayah sanoo.

Odotettu päätös, hän summaa.

Viimeisten päivien keskusteluissa Tokion olympiakisojen kohtalosta saattoi nähdä teatteriakin. Muun muassa KOK:n saksalainen puheenjohtaja Thomas Bach oli vielä viime viikolla tiukkana, ettei kesäkisojen siirto tule kuuloonkaan. Tiistaina oli toinen ääni kellossa.

Essayah näkee, että viimeistään urheilijoiden vakaa kanta käänsi kisajärjestäjien ja KOK:n pään.

"Urheilijathan olivat mukana tekemässä päätöstä. Viestiä tuli KOK:n urheilijakomission jäsenten suunnalta, ja monissa kansallisissa olympiakomiteoissa ja lajiliitoissa järjestettiin urheilijoille kyselyitä. Iso osa heistä oli sitä mieltä, että asiat on laitettava mittasuhteisiin."

Tokiossa järjestettävä olympiatapahtuma tämän vuoden heinä-elokuussa oli koronapandemian pahettua lopulta toiveajattelua.

Olympiakisoihin oli vielä valitsematta liki 40 prosenttia urheilijoita, joiden eri lajien karsintakilpailuja ruvettiin perumaan pitkin kevättä. Myös dopingtestauksen järjestäminen olisi ollut ongelmallista.

"Monissa maissa koronaviruksen takia asetetut rajoitukset olivat urheilijalle isoin este olympiakisoihin: ei päässyt harjoittelemaan, kun ei välttämättä päässyt ollenkaan ulos omasta asunnosta", Essayah mainitsee esimerkkejä.

Rion olympialaisissa 2016 pronssimitalin iskenyt nyrkkeilijä Mira Potkonen ei yllättynyt kuultuaan Tokion olympialaisten siirtämisestä. Kokenut nyrkkeilijä ilmoittaa, että tähtäin on Tokioon 2021.

Potkonen palasi Lontoossa kesken jääneistä olympiakarsinnoista Suomeen viime viikolla, ja hän on sen jälkeen keskittynyt päivittäisharjoitteluun karanteenia vastaavissa oloissa.

"Nyt kun siirto vuodelle 2021 on selvillä, voimme alkaa tekemään omia suunnitelmia. Päivittäisharjoittelu jatkuu karanteeniolosuhteissa vielä maaliskuun loppuun asti ja huhtikuun alusta alkaen etsimme sopivia harjoitustiloja yhdessä valmentajani Maarit Teurosen kanssa", Potkonen kertoo tiedotteessa.

Ensi vuoteen mennessä Potkosella tulee täyteen 40 ikävuotta. Kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n sääntöjen mukaan nyrkkeilyn yläikäraja on juuri tuo 40 vuotta, mutta Tokion olympianyrkkeilyt ovat kuitenkin Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n vastuulla ja KOK:n nyrkkeilyn olympiasäännöissä tuollaista ikärajaa ei ole kirjattuna. Niinpä "tahtotila on edelleen iskeä Tokiossa".

"Me emme lähde tässä kohtaa spekuloimaan, mutta uskomme, että Miralla on mahdollisuus karsia Tokion paikasta, vaikka olympialaiset käydäänkin kesällä 2021. Jatkamme harjoittelua ja keskitymme laatimaan uudet suunnitelmat sen mukaan, mihin ajankohtaan karsintakilpailut siirtyvät", valmentaja Teuronen painottaa.

Lue lisää

Brisbane valittiin odotetusti vuoden 2032 olympiaisännäksi

Mitali on Tokiosta erittäin tiukassa – ampujat, uimarit, golfaajat ja purjehtijat voivat toki yllättää asiantuntijat perusteellisesti

Montrealin olympialaiset alkoivat tasan 45 vuotta sitten - Näistä lajeista Suomi toi mitalit kotiin

Lykkääminen ei ole vaihtoehto