Kotimaa

Suomessa yhteensä kolme koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa – Husin alueella on kuollut toinen potilas koronavirukseen

Ensimmäisestä kuolintapauksesta kerrottiin lauantaina.
Asiantuntijoiden arvio oli, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan jo huonossa tilanteessa, yksi lähde kertoo Helsingin Sanomille. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on kuollut toinen henkilö koronaviruksen vuoksi. Kyseessä on iäkäs aikuinen.

Suomessa on nyt vahvistettu kolme koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

Aiemmin keskiviikkona Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Kyse oli keski-ikäisestä henkilöstä, joka kuului riskiryhmään perussairautensa vuoksi.

Ensimmäisestä kuolintapauksesta kerrottiin lauantaina.

Husin alueella on todettu tiistaina 49 uutta varmistettua koronavirustartuntaa. Yhteensä alueella on nyt todettu 561 varmistettua tartuntaa.

Uusissa varmistetuissa tartunnoissa on laskua, sillä eilen Hus kertoi 74 uudesta tapauksesta.

Puolustusvoimissa on todettu neljä uutta vahvistettua koronavirustartuntaa. Puolustusvoimien mukaan uusista tartuntatapauksista kaksi on Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä, yksi Merivoimissa ja yksi Maavoimien Panssariprikaatissa. Yhteensä Puolustusvoimissa on nyt todettu kahdeksan tartuntaa, joista kolme koskee varusmiehiä ja viisi henkilökuntaa.

Kaartin jääkärirykmentin tartunnan saaneista toinen on varusmies ja toinen henkilökunnan jäsen. Varusmies oli käynyt valmennusleirillä ulkomailla, minkä jälkeen oireet alkoivat. Varusmiehen kanssa samalla valmennusleirillä olleet henkilöt ovat olleet poissa varuskunnasta palattuaan kotimaahan. Kaartin jääkärirykmentin tartunnan saanut henkilökuntaan kuuluva oli ollut ulkomailla, ja hän on jäänyt kotiin heti palattuaan Suomeen.

Merivoimien ja Panssariprikaatin tartunnan saaneet ovat henkilökunnan jäseniä.

Puolustusvoimat on kertonut aiemmin neljästä koronavirustartunnasta, joista kaksi on tapahtunut varusmiehille ja kaksi henkilökunnan jäsenille. Varusmiehet ovat kotihoidossa ja he voivat Puolustusvoimien mukaan hyvin.

Huoli ulkomailta Suomeen tulevista suomalaisista ja työikäisten vakavasta sairastumisesta on synkentänyt viranomaisarviota koronaviruksen vaikutuksista, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) pitivät tiistaina tilannekatsauksen eduskuntapuolueiden johdolle.

HS on haastatellut viisi paikalla ollutta. Heidän mukaansa viranomaisten analyysi oli muuttunut täysin toissaviikkoisesta vastaavasta kokouksesta.

"Viimeksi viesti oli, että ei ole aika millekään koville toimille. Nyt se oli, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan jo huonossa tilanteessa", yksi lähde kertoo.

Läsnä olleet kertovat, että uusilla arvioilla perusteltiin tuoreita rajoitustoimia, muun muassa ravintoloiden sulkemista.

Lähteiden mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200  000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tätä THL ei ehtinyt ottaa huomioon laskelmissaan aiemmin, kun valmiuslain käyttöönottoa valmisteltiin.

Arviota on synkentänyt myös se, että koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat.

Lue lisää