Kotimaa

Kaarinalaisyritys pystyisi tekemään hengityskoneita, tarvittaisiin vain malli ja valmistusohjeet – valtio ei ole ollut yhteydessä asian tiimoilla

Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajaylilääkärin mukaan tehohoitopaikkojen määrää voidaan kasvattaa merkittävästi.
Pekka Fali
Koronaepidemian laajetessa keskusteluun on noussut huoli hengityskoneiden riittävyydestä. Kuvituskuva.

Kaarinassa toimivalla teknologiayritys Mariachilla on valmius ryhtyä valmistamaan hengityskoneita, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Järvi-Laturi sanoo.

"Olemme sopimusvalmistaja, jolla ei ole omia tuotteita. Tarvitsisimme malliksi jonkin eurooppalaisen yhtiön hengityskoneen valmistusohjeineen. Uusia koneita alkaisi siinä tapauksessa valmistua viikoissa."

Haasteeksi voisi muodostua osien toimittaminen Suomeen.

"Jos meillä olisi kaikki tarvittavat komponentit valmiina, olisi koneiden valmistaminen vikkelää. Haasteena on, miten tavara kulkee poikkeusoloissa, kun valtiot sulkevat rajojaan. Hengityskone koostuu monista pienistä osista, joita valmistetaan eri puolilla maailmaa."

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti viime perjantaina, että tehohoitopaikkoja voidaan koko maassa lisätä nopealla tahdilla viidestäsadasta tuhanteen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että sairaalassa on normaalisti 24 tehohoitopaikkaa.

"Olemme nostaneet tehohoitopaikkojen määrän 37:ään. Tehohoitopaikkojen määrää meillä on valmius nostaa tästä lisää vielä huomattavasti", Pietilä sanoo.

Pietilän mukaan erilaisia tiloja keskussairaalassa voidaan tarvittaessa muuttaa tehohoitopaikoiksi.

"Meillä on alun perinkin rakennettu sairaalaan tiloja, jotka voi tarvittaessa muuntaa ylimääräisiksi tehohoitopaikoiksi. Myös päivystyksen tiloja, leikkaussaliheräämöjä ja jopa leikkaussaleja voidaan tarvittaessa ottaa tehohoidon tiloiksi", Pietilä kertoo.

"Siinä tapauksessa tietenkin pitäisi voimakkaasti ajaa alas muuta sairaalatoimintaa ja tehdä vain aivan absoluuttinen päivystyskirurgia."

Pietilän mukaan Turun yliopistollisesta keskussairaalasta löytyy "kolminumeroinen luku" hengityskoneita.

"Jokaiselle tehohoitopaikalle on varmasti saatavilla myös hengityskone."

Voisiko kriisitilanteessa esimerkiksi urheiluhalleja ja muita suuria lämmitettyjä tiloja muuttaa väliaikaisiksi koronasairaaloiksi?

"Miksipä ei? Toivomme kuitenkin, että ilman niitä pärjätään."

Lue lisää