Oikeusministeri Henriksson toivoo, että esitys uusista rajoitustoimista valmistuu illalla – STT:n tietojen mukaan hallitus on kallistumassa koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Oikeusministeri Henriksson toivoo, että esitys uusista rajoitustoimista valmistuu illalla – STT:n tietojen mukaan hallitus on kallistumassa koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen

Hallituksen kokous pitkittyi illalla.
Henriksson sanoi kokoukseen mennessään toivovansa, että esitys uusista rajoitustoimista saadaan illalla valmiiksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallitus on aloittanut Säätytalossa kokouksensa, jossa sen odotetaan päättävän Uudenmaan maakunnan eristämisestä. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi kokoukseen mennessään toivovansa, että esitys uusista rajoitustoimista saadaan illalla valmiiksi.

STT:n tiedon mukaan hallitus olisi päätymässä koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen. Rajoituksen kohdistumisesta koko Uuteenmaahan kertoivat myös Yle ja Helsingin Sanomat.

Hallitus on koolla tänä iltana, ja sen odotetaan päättävän rajoituksesta silloin. Uusiin rajoitustoimiin ollaan ryhtymässä, koska koronavirustilanne on Uudellamaalla selvästi muuta Suomea vakavampi.

Hallitus on aktivoimassa valmiuslain 118. pykälän tämänhetkisen tiedon mukaan normaalimenettelyssä eli asia viedään ennen voimaantuloa eduskuntaan. Liikkumisrajoitus on tarkoitus saada voimaan nopeasti.

Kansalaisten vapaa liikkuvuus Suomen sisällä on perusoikeus ja sitä voidaan rajoittaa vain aivan poikkeustapauksessa. Sen takia hallituksessa on pohdittu tarkoin poikkeustoimien rajaamista.

Myös sen määrittely, ketkä saisivat poikkeuksellisesti ylittää maakunnan rajan, on tarkoitus rajata mahdollisimman tarkasti. Vielä ei ole tiedossa, miten laajasti esimerkiksi työmatkaliikenne sallitaan.

Vielä ei ole tiedossa sitäkään, koska liikkumisrajoitus tulee voimaan. Lain mukaan rajoitus voitaisiin tehdä enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Koronavirukselle pahiten altistuneella Uudellamaalla asuu noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä valtaosa, noin 70 prosenttia, asuu pääkaupunkiseudulla.

Ilman uusia rajoitustoimia vaarana on, että epidemia leviää pienempiin maakuntiin, joissa ei välttämättä ole riittävää hoitokapasiteettia. Erilaisia skenaarioita esiteltiin eduskuntapuolueiden kokouksessa tiistaina.

Oppositiosta valmistelua seuraava kokoomuksen eudskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo, että työssäkäynti olisi laajalti mahdollista Uudenmaan rajojen yli rajoituksista huolimatta. Iso osa työntekijöistä tekee jo nyt töitä kotonaan, mutta niille, joille liikkuminen on välttämätöntä, se pitäisi hänen mielestään sallia.

Tällaisessa tilanteessa on oikein vähentää liikkuminen minimiin, jotta virus ei leviä laajemmin maakuntiin. Se on jo merkittävä muutos, jos kaikki ei-välttämättömät matkat jätetään tekemättä, Mykkänen arvioi.

Liian raju liikkumisen estäminen heikentäisi hänen mielestään jo ennestään yritysten synkkiä näkymiä..

Lue lisää

Maailma koronan jälkeen

Koronarajoitukset iskivät Raision tuotteiden kysyntään – liikevaihto laski

Yhdysvaltojen maatalouden koronatuet valuneet maissivyöhykkeelle — oregonilainen erikoiskasvitila pärjää ilmankin: "Emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä"

Koronatartuntojen vuoksi suljettu Tönniesin teurastamo on jälleen auki – Saksan sikaruuhka ei ole silti helpottumassa