Kainuussa ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat – kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kainuussa ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat – kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa

Oulussa terveysviranomaiset olivat lentokentällä vastassa Thaimaasta palaavia matkustajia.
Ouluun palanneet oireettomat Thaimaan-matkaajat menevät kotikaranteeniin, kunhan eivät käytä julkisia kulkuvälineitä matkantekoon. Lehtikuva / Markku Ruottinen

Kainuussa on havaittu ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat, kerrotaan Kainuun sote-kuntayhtymästä.

Terveysviranomaisten mukaan testeissä on todettu kaksi tartuntaa. Kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa.

Kainuu oli vielä vähän aikaa sitten ainoa Suomen maakunta, jossa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia.

Thaimaasta on saapunut Ouluun lomamatkailijoita kotiin kuljettanut lento. Tulijat ohjataan jo lentokentällä terveysviranomaisten tarkastukseen, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Tulijoita on Mäkitalon tietojen mukaan noin 280.

Lento laskeutui Oulun lentokentälle noin kello 13. Kyseessä ei ole ulkoministeriön järjestämä kotiinpaluulento, vaan matkatoimiston paluulento matkailijoille, jotka myös lähtivät Thaimaahan Oulusta.

"Thaimaan tartuntatilanne ei ole Espanjaan verrattava, mutta hoidamme tämän asian kuin he tulisivat pahemmaltakin alueelta", sanoo Mäkitalo.

Mäkitalo toteaa, että Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Thaimaassa on todettu noin tuhat koronavirustartuntaa. Hän huomauttaa kuitenkin, että on vaikea sanoa, miten luotettava tieto on.

Tulijoista erotellaan lentokentällä oireettomat ja toisaalta ne, joilla on mahdollisesti koronavirukseen viittaavia oireita. Oireelliset lähetetään testeihin Oulun seudun yhteispäivystykseen, joka toimii Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Oireettomat pääsevät kotikaranteeniin, kunhan eivät käytä julkisia kulkuvälineitä.

Niille, jotka testataan yhteispäivystyksessä, on Mäkitalon mukaan varattu tilapäismajoitus testituloksen selviämiseen asti. Myös hätämajoitusta on tarjolla siltä varalta, että joillakuilla palaajista ei olisi mahdollisuutta mennä kotiin.

Jos kotikaranteeniin lähtevä ei pääse kotiin omalla autolla taikka omaisen tai tuttavan kyydissä, Oulun kaupunki järjestää hänelle kyydin.

Mäkitalo ei iltapäivällä ennakoinut sitä, kuinka paljon tulijoiden joukossa on testattavia tai koronavirustartunnan saaneita.

Ensimmäiset ulkoministeriön järjestämät kolme kotiutuslentoa saapuivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle perjantaina Kyprokselta ja Portugalista. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvioi perjantaina, että viikonlopun aikana saapuu yhteensä ainakin 6  000 ihmistä ulkomailta Suomeen.

Lue lisää

Suomi valitsi aseekseen taistelussa koronaa vastaan hybridistrategian, jossa virusta metsästetään monin keinoin

Keskustan ryhmänvetäjä Kurvinen ajaa koronarajoitusten alueellista porrastamista – "Esimerkiksi ravintolat voisivat olla vapaammin auki alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole"

Aalto-yliopiston tutkija olisi pitänyt tiukat koronarajoitukset voimassa vielä kaksi kuukautta – "Laumasuojan hakeminen levittämällä tahallaan tappavaa virusta olisi eettisesti erittäin arveluttavaa"

50 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan – "Korona tukahdutettava"