"Kotiin Espooseen" – "Voitte jatkaa", sanoi poliisi – Katso video rajatarkastuksesta Ykköstiellä Karjalohjalla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

"Kotiin Espooseen" – "Voitte jatkaa", sanoi poliisi – Katso video rajatarkastuksesta Ykköstiellä Karjalohjalla

Moottoritie Turusta Helsinkiin oli hiljainen sunnuntai-iltana. Viiden hengen poliisipartio kysyi paperit, ja matka jatkui. Sotilaita ei tienvarressa näkynyt.

Minne matka?

"Kotiin Espooseen."

Poliisipartio Turun moottoritiellä pysäytti sunnuntaina iltaseitsemän aikaan paluuliikennettä Turun suunnasta maakuntarajan taakse Uudellemaalle.

Uusimaa oli ollut säpissä ja rajat valvonnassa perjantain ja lauantain välisestä yöstä asti. Rajatarkastus Karjalohjan risteyksen kohdalla kesti vain pari minuuttia.

Poliisipartiossa oli viisi poliisia keltaiset liivit päällään. Varusmiehiä tai sotilaspoliiseja ei partioon kuulunut – eikä sotilashenkilöstöä ollut muutenkaan paikalla sunnuntaina Ykköstien varrella.

Suusuojaimille ei poliisin mukaan ole ollut tarvetta. Pysäytys erosi muista ratsioista myös siinä, ettei ketään puhallutettu alkoholin varalta.

Kuljettajan henkilöllisyystodistus eli ajokortti tarkastettiin, ja samalla tietokannasta ilmeisesti kotipaikkakunta. Vieressä istuvalta ei kyselty mitään.

"All right – voitte jatkaa", sanoi poliisi palauttaessaan ajokortin.

Sivuikkuna kiinni, ja matka jatkui.

Poliisin partio Ykköstien toisella puolen pysäytti Helsingin suunnasta tulijoita parin sadan metrin päässä.

Moottoritie ei ollut kuuma, vaan hyvin hiljainen. Rekkaliikenne eteni aikatauluissaan, tavallinen viikonlopun jälkeen soljuva henkilöliikenne oli poissa.

Ilta-Sanomat seurasi livelähetyksellä lauantaina kolmostiellä rajatarkastuksia. Havaintojen perusteella bussitkin pysäytettiin, mutta Onnibussin sisään ei syystä tai toisesta kurkattu tarkemmin. Olikohan matkustajia lainkaan? Myöskään rekkojen peräkärryjä ei poliisi tarkastanut.

Helsingin Sanomien mukaan sunnuntaina iltakuuteen mennessä oli Uudenmaan rajoilla tarkastettu yhteensä 12 904 ajoneuvoa. Näistä oli käännytetty 309.

Ruuhkaa tarkastuspisteillä oli maanantaina työmatkaliikenteen alkaessa. Raporttien perusteella odotusajat jonoissa venyivät aamulla puolesta tunnista jopa tuntiin.

Uudenmaan pysyy poikkeuksellisesti suljettuna henkilöliikenteeltä 19. huhtikuuta saakka, ellei maakuntaan tai maakunnasta pois ole hyvää ja valtioneuvoston liikkumisrajoituksessa määriteltyä syytä.

Lue lisää:

Kolmos- ja nelostie ruuhkautuivat aamun työmatkaliikenteessä, jonossa kului jopa vajaa tunti

Uudenmaan tiesulut keräsivät huviajelijoita, viljelijä sai tylyn ensivastauksen

Lue lisää

Kaupan liitto esitti toimia myymälävarkauksien ehkäisemiseksi – "Kaupan näkökulmasta rikokset ovat olleet kasvussa"

Korona-aika pahensi tätäkin riesaa – yhä useampi haksahtaa huijareiden syöttiin

Kahdelle poliisille kirjallinen varoitus – taustalla asiattomat puheet ja se, ettei putkassa virunut saanut ajoissa lääkärin apua

Poliisikoulutukseen ennätysmäärä hakijoita