KRP: Serbialaiset ammattirikolliset hyödynsivät Suomessa maaseudun rauhaa – kannabista kasvatettiin omakotitaloissa syrjäseuduilla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

KRP: Serbialaiset ammattirikolliset hyödynsivät Suomessa maaseudun rauhaa – kannabista kasvatettiin omakotitaloissa syrjäseuduilla

Serbialaisten kannabisviljelmiä on löydetty Suomussalmelta, Haapavedeltä ja Kemiönsaarelta.
Jukka Pasonen
Hampun lehti.

Suomen ja Serbian viranomaiset ovat selvittäneet yhdessä laajaa huumejuttua, jossa serbialaisten ammattirikollisten epäillään kasvattaneen ja myyneen kannabista Suomessa vuosien ajan.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan kannabista kasvatettiin kolmessa vuokratussa omakotitalossa Suomussalmella Kainuussa, Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kemiönsaarella Varsinais-Suomessa.

Ensitiedot rikosepäilyistä tulivat Serbian poliisilta.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen ja Serbian poliisi- ja syyttäjäviranomaiset perustivat yhteisen tutkintaryhmän. Serbiasta johdettu ammattirikollisuus, jossa hyödynnetään suomalaisen maaseudun rauhaa, on meillä uusi ilmiö", sanoi KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty poliisin tiedotteessa.

"Yhteisellä tutkintaryhmällä haluttiin puuttua toimintaan ennalta estävässä mielessä molemmissa valtioissa, ja siinä onnistuttiin."

KRP:n mukaan kannabista oli kasvatettu Suomessa kesästä 2016 lähtien. Poliisi takavarikoi kasvattamojen sadot lokakuussa.

Erikoissyyttäjä Hannu Koistisen mukaan rikollisorganisaation epäillään valmistaneen vuosina 2016–2019 hieman alle sata kiloa valmista marihuanaa.

"Jotain käsitystä jutun mittaluokasta saa kun ajattelee, että katukaupassa yksi gramma marihuanaa maksaa 15–20 euroa", Koistinen kertoi STT:lle.

KRP:n mukaan epäiltyjä kokonaisuudessa oli yhteensä 20. Lopulta syytteet nousivat kahdeksaa ihmistä vastaan. Heitä syytetään törkeistä huumausainerikoksista tai avunannosta rikoksiin.

Syytteitä on määrä käsitellä Oulun käräjäoikeudessa 14. huhtikuuta alkaen. Syytteiden tarkka sisältö tulee julkiseksi vasta oikeuskäsittelyssä. Syyttäjän mukaan osa syytetyistä on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Lue lisää

Tulli paljasti samankaltaisia huumelähetyksiä – kannabiskukintoja lähetettiin pikarahtina Espanjasta Suomeen

YK: Kokaiini ja heroiini kiven alla koronan vuoksi – epidemia voi johtaa puutteisiin laittomien huumeiden saatavuudessa

HamppuFarmin ensimmäinen kylvö oli epävarma ja puimurikin syttyi tuleen – lue viljelijäperheen tarinan alku

Huumeet yhä tutumpi ilmiö Suomessa – monella on lähipiirissään huumeiden käyttäjä