Kotimaa

Mielenterveyssyistä myönnetyt sairauslomapäivät kasvaneet maaliskuussa – korona vaikuttanut tilanteeseen

Terveystalon mukaan pandemia pahentaa monien mielenterveyspotilaiden tilannetta.
Terveystalo muistuttaa, että mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyden kasvu oli Suomessa kovaa jo ennen koronaepidemiaa. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koettelee monien suomalaisten mielenterveyttä, kertoo Terveystalo.

Yhtiön mukaan mielenterveyssyistä myönnettyjen sairauslomapäivien ja lyhytpsykoterapialähetteiden määrät kasvoivat maaliskuun aikana selvästi.

Terveystalon työterveyslääkäreiden kirjoittamien lyhytpsykoterapialähetteiden määrä oli alkuvuonna nelinkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Tiedot käyvät ilmi Terveystalon Näin Suomi voi -aineistosta, jossa on analysoitu lähes 3,7 miljoonaa suomalaisten lääkärikäyntiä viime vuoden ajalta.

"Koronaepidemia pahentaa monien mielenterveyspotilaiden tilannetta. Jo ennestään mielenterveydeltään hauraat ihmiset jäävät nyt helposti vaille normaaleja tukiverkkoja. Taloushuolet ja epävarmuus tulevasta kuormittavat nyt lähes kaikkia, ja se ei voi olla näkymättä ihmisten mielenterveydessä jo nyt ja myös pitkällä aikajänteellä", johtava psykologi Tuija Turunen sanoo Terveystalon tiedotteessa.

Terveystalo muistuttaa, että mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyden kasvu oli Suomessa kovaa jo ennen koronaepidemiaa. Esimerkiksi ahdistushäiriöitä diagnosoitiin yhtiön mukaan 25 prosenttia enemmän vuonna 2019 kuin vuotta aiemmin.

Lue lisää

THL: Suomessa 215 uutta koronavirustartuntaa

Pandemia ja talouskriisi muuttivat suunnitelmia: valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka avataan uudelleen haettavaksi

Vastaamon toimitusjohtaja irtisanottu – pimitti yhtiön mukaan tiedon tietomurrosta yli 1,5 vuotta

Suomessa raportoitu neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa