Kotimaa

Keskisuomalainen lomauttaa 2 000 työntekijää enintään kolmeksi kuukaudeksi – useat mediayhtiöt aloittaneet yt-neuvotteluja ja antaneet tulosvaroituksia.

Ruotsin hallitus lisää median tukea koronakriisin vuoksi. Tuki osoitetaan tilapäiseen kolmen kuukauden jakelutukeen.
Keskisuomalainen on Suomen toiseksi suurin kaupallinen mediakonserni. Yhtiö julkaisee muun muassa Keskisuomalaista, Savon Sanomia, Etelä-Suomen Sanomia ja Keski-Uusimaata. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Mediakonserni Keskisuomalainen lomauttaa koko henkilöstönsä enintään 90 päiväksi tämän vuoden aikana. Konsernin yt-neuvottelut koskivat noin 2 000:ta ihmistä.

Keskisuomalaisen mukaan koronavirusepidemia aiheutti liiketoimintaympäristön äkillisen muutoksen, mikä taasen johti sopeutustoimiin. Lomautukset ovat osa konsernin suurempaa koronaviruksen vuoksi käynnistettyä säästöohjelmaa.

Lomautuksia on tässä vaiheessa kaavailtu ainakin huhti- ja heinäkuun väliselle ajalle.

Lomautukset toteutetaan toimintojen ja kehitystyön jatkuvuus sekä työtehtävien kriittisyys huomioiden, tiedotteessa sanotaan.

Keskisuomalainen on Suomen toiseksi suurin kaupallinen mediakonserni. Yhtiö julkaisee muun muassa Keskisuomalaista, Savon Sanomia, Etelä-Suomen Sanomia ja Keski-Uusimaata. Konserni kustantaa kuuttatoista 5–7-päiväistä lehteä ja digitaalista uutismediaa, 28:aa paikallislehteä sekä 28:aa kaupunkilehteä.

Perjantaina myös Ilkka-Yhtymä kertoi lomauttavansa noin 120 työntekijää enintään 90 päiväksi.

Lomautuksista käytävien neuvottelujen piirissä oli noin 370 ihmistä konsernin samannimisestä emoyhtiöstä, kustannusyhtiö I-Medioista, painoyhtiö I-printistä ja ohjelmistoyritys Koodiviidakosta.

Viime viikolla puolestaan muun muassa Karjalaista julkaiseva PunaMusta Media kertoi niin ikään lomauttavansa koko henkilöstönsä, noin 650 ihmistä tämän vuoden aikana.

Yt-neuvotteluista on ilmoittanut myös Turun Sanomia julkaiseva TS-Yhtymä. Alma Media ja STT:n suurin omistaja Sanoma ovat antaneet tulosvaroituksen koronaviruksen kärjistämän taloustilanteen vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yt-neuvotteluiden piirissä on lähes 360  000 suomalaista. Monet neuvotteluista tähtäävät nimenomaan lomautuksiin.

Sama on näkyvissä Ruotsissa. Ruotsin hallitus ilmoitti perjantaina lisäävänsä mediatukea 200 miljoonalla kruunulla (18 miljoonalla eurolla) koronaepidemian takia. Määräraha tulee kevään lisäbudjettiin.

Kulttuuriministeri Amanda Lindin mukaan tilanne on paradoksaalinen, sillä samalla kun uutisten kysyntä on kasvanut ennätyksellisesti, ovat lehdet vaikeuksissa mainostulojen pudotessa.

Monipuolinen media kaikkialla maassa on keskeistä demokratiassamme, Lind perusteli.

Tuen lisäyksestä pääosa eli 150 miljoonaa kruunua osoitetaan tilapäiseen kolmen kuukauden jakelutukeen kaikille painetuille sanomalehdille, myös ilmaisjakelulehdille. Loppuosa tuesta menee median maantieteellisen kattavuuden turvaamiseen.

Hallitus myös poistaa tilapäisesti lehdistötuen vaatimuksen, jonka mukaan tukea saavan tiedotusvälineen sisällöstä 55 prosenttia pitää olla sen omaa toimituksellista tuotantoa.

Lue lisää

Uudenkaupungin rauhasta on tänään 300 vuotta

Isovihan raakuus laukaisi pakolaisaallon Suomessa

SVT: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven jättää tehtävänsä marraskuussa

Ruotsin rajut sateet jättivät jälkeensä tuhoja – hurjin sade tuli keskiviikkoaamuna Gävlessä, yli 160 milliä vettä