Oletko jo leikannut kotipihasi marjapensaat? Jos et, sillä alkaa olla asiantuntijan mukaan nyt kiire - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Oletko jo leikannut kotipihasi marjapensaat? Jos et, sillä alkaa olla asiantuntijan mukaan nyt kiire

Puiden ja pensaiden leikkauksilla pyritään pitämään kasvit elinvoimaisina ja satoisina.
Lari Lievonen
Marjapensaiden ja omenapuiden oikea leikkausaika on aikaisin keväällä silloin, kun niiden silmut eivät ole vielä lähteneet pullistumaan eli ne ovat vielä lepotilassa.

Leudot kevätpäivät houkuttelevat pihatöihin, ja puutarhanhoito antaakin energiaa ja iloa arkeen.

Toisaalta aikainen kevät mahdollistaa puutarhapuuhien aloittamisen keskimääräistä varhemmin. Biolanin asiantuntijan mukaan nyt onkin korkea aika leikata pihan puut ja pensaat.

Marjapensaiden ja omenapuiden oikea leikkausaika on aikaisin keväällä silloin, kun niiden silmut eivät ole vielä lähteneet pullistumaan eli ne ovat vielä lepotilassa. Biolanin puutarhaneuvojan mukaan Etelä-Suomessa leikkauksella on jo kiire.

"Lepotilassa olevat puut ja pensaat eivät vielä ole kuluttaneet energiaa lehtiensä kasvattamiseen ja toipuvat leikkaamisesta paremmin. Lämpimät päivät virittävät kasvit nopeasti kevääseen ja mustaherukka alkaa ensimmäisen joukossa avata silmujaan", puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo tiedotteessa.

Puiden ja pensaiden leikkauksilla pyritään pitämään kasvit elinvoimaisina ja satoisina. Keväällä on syytä poistaa vähintään kuivat, katkenneet ja toisiaan hankaavat oksat.

"Marjapensaita kannattaa leikata vuosittain vähän kerrallaan. Näin ne tuottavat jatkuvasti satoa. Herukkapensaan vanhat ja huonokuntoiset oksat leikataan maata myöten poikki, ja pensaaseen jätetään noin 20 vahvaa oksaa", Kerttula vinkkaa.

Myös koristepensaita voidaan harventaa eli leikata niistä vanhimmat ja huonokuntoisimmat oksat maata myöten pois.

Syksyllä kukkapenkkiin jääneet kuivat lehdet saa näin keväällä jättää haravoimatta. Myös kukkapenkissä talven törröttäneet kuivat kukkavarret voi silputa kasvien tyvelle.

Kerttula painottaa, että puutarhanhoito kannattaa pitää mahdollisimman luonnonmukaisena.

"Kukkapenkkejä ei tarvitse haravoida puhtaiksi, sillä madot ja muut pieneliöt kyllä hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi. Hajoamista voi nopeuttaa ripottelemalla kuivien lehtien ja silputtujen varsien päälle typpipitoista kevätlannoitetta tai kanankakkarakeita. Kun lannoituksen jälkeen kukkapenkin pinnalle levitetään vielä ohut kerros uutta multaa tai kompostia katteeksi, on istutusalue kerralla siisti ja maahan saadaan uutta humusta", hän sanoo.

Lue lisää:

Puutarhasakset ja sahat esille - on aika turvata kesän sato

Leikkaa lepotilaisia puita ja pensaita

Lue lisää

Omasta puutarhasta halutaan nyt tehdä hyönteisten paratiisi – Perhospuutarhuri tuntee pölyttäjähyönteisten toiveet

Eihän mökkisi huussi ole laiton? Laki sanoo yksiselitteisesti, millainen käymäläratkaisun pitää olla

Kunnosta marjatarha helposti: Saat enemmän satoa!

Koostuuko puutarhasi vain yksinään nököttävistä kasveista? Nyt on hyvä aika suunnitella pihasta entistä toimivampi