Huijarit keräävät rahaa koronan varjolla – poliisi neuvoo, miten keräyshuijarin voi käräyttää - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Huijarit keräävät rahaa koronan varjolla – poliisi neuvoo, miten keräyshuijarin voi käräyttää

Huijarille annettua rahaa ei käytetä auttamiseen, vaan se menee todennäköisimmin huijarin omaan taskuun tai muuhun rikolliseen toimintaan.
Hanna Linnove
Ennen kuin rahaa antaa, kannattaa varmistua kerääjän tarkoitusperistä.

Isot katastrofit maailmalla ja meillä herättävät ihmisten auttamishalun, mikä on hieno asia. Koronaviruksen aiheuttama pandemia on tässä suhteessa samanlainen, ja meistä moni onkin aktiivisesti pohtinut, miten pandemian uhreja tai sen parissa äärirajoilla työskentelevää terveydenhuoltoa ja sen henkilöstöä voisi auttaa.

Poliisihallitus muistuttaa, että jotkut myös valitettavasti pyrkivät hankkimaan ihmisten hädällä ja auttamishalulla itselleen oikeudetonta hyötyä.

"Suurten luonnonkatastrofien ja inhimillisten tragedioiden yhteydessä esiintyy aina rahankeräyshuijauksia, joissa huijarit yrittävät saada ihmisiä lahjoittamaan rahaa uhrien auttamiseen, katastrofin jälkeiseen jälleenrakentamiseen tai muuhun vastaavaan", Poliisihallituksen rahankeräys- ja arpajaistoiminnan valvonnan ryhmäpäällikkö Henna Salmi kertoo tiedotteessa.

On hyvä pitää mielessä, että huijauksia tehdään siksi, koska rahaa on helppo saada ihmisten pelkoa ja auttamishalua hyödyntämällä ja hyväksikäyttämällä.

Salmi muistuttaa, että huijarille annettua rahaa ei käytetä auttamiseen, vaan se menee todennäköisimmin huijarin omaan taskuun tai muuhun rikolliseen toimintaan.

Poliisi kertoo myös, miten huijarin voi käräyttää tai toisaalta varmistua siitä, että kerääjä on oikeasti hyvällä asialla.

Ensinnäkin kannattaa kysyä kerääjältä, onko toimintaan rahankeräyslupa. Vaihtoehtoisesti kerääjällä tulee olla pienkeräysilmoitus tehtynä ja hyväksyttynä. Tämä lupa kannattaa pyytää nähtäväksi tai vähintään on syytä kysyä lupanumero ja keräystä järjestävän järjestön tiedot tai pienkeräysnumero.

Jos lupaa ei ole tai pienkeräysilmoitusta ei ole tehty, rahaa ei pidä antaa.

Myös silloin kannattaa jättää antamatta, jos keräyksen asianmukaisuudesta herää pienikin epäilys.

"Rehellinen rahankeräystoimija pystyy joka kerta vaivatta vastaamaan yllä oleviin kysymyksiin ja kertomaan muutenkin keräystoiminnasta ja varojen tulevasta käytöstä", Salmi painottaa.

Lue lisää:

Poliisi varoittaa ikäihmisiä kiusaavista "koronasuodattimen" asentajista: "Kehotamme kansalaisia valppauteen"

Poliisi kannustaa vanhempia valvomaan, etteivät lapset syyllisty etäopetusaikana rikoksiin: "Poikkeustilanteessa on aikaa keksiä arveluttavaakin tekemistä"

Lue lisää

Ruotsissa 77 uutta koronakuolemaa, viranomaiset sanovat uusien kuolemantapausten määrän olevan laskussa

Yhdysvalloissa jättiyllätys: 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa toukokuussa

Saksan teollisuuden tilaukset syöksyivät huhtikuussa ennätysluisuun – pahin lukema lähes 30 vuoteen

Suomessa ei yhtään uutta varmistettua koronavirustapausta eilisen jälkeen