Viranomaisten Virve-verkon uudistusta ovat toteuttamassa valtion Erillisverkot, Elisa ja Eriksson - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Viranomaisten Virve-verkon uudistusta ovat toteuttamassa valtion Erillisverkot, Elisa ja Eriksson

Viranomaiset ja muut turvallisuusalan toimijat siirtyvät uuteen Virve 2.0 -verkkoon vuoden 2025 loppuun mennessä.
Sanne Katainen
Kuva Elisan häirikeskuksesta. Elisa toteuttaa Virve 2.0 -verkon 4G- ja 5G-radioverkkopalvelun.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakonserni Erillisverkot uusii Virve-viranomaisverkon yhteistyössä Elisan ja Ericssonin kanssa. Konserni hankkii laajakaistaisen Virve 2.0 radioverkon palvelut Elisalta ja keskeisimmät tietojärjestelmät Ericssonilta.

Virve 2.0 -palvelulla viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden käyttämien langattomien laajakaistaverkkojen toimintavarmuutta parannetaan. Sopimuskauden pituus on kymmenen vuotta.

”Virve on yksi merkittävimmistä valtion ict-hankkeista seuraavien vuosien aikana, ja meille Erillisverkoissa luonnollisesti prioriteetti. Virve mahdollistaa viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden saumattoman yhteistyön”, Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki sanoo tiedotteessa.

”Tavoitteena ei voi olla vähempää kuin maailman laadukkain viranomaispalvelu ja Suomen kattavin mobiilipuhe- ja dataverkko”, Elisan yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Katajisto kertoo.

“Kriittiset toiminnot vaativat runkoverkolta korkeinta mahdollista luotettavuutta, turvallisuutta ja toimintavarmuutta”, Ericssonin Euroopan ja Latinalaisen Amerikan johtaja Arun Bansal huomauttaa.

Erillisverkot toimii lakisääteisenä palveluoperaattorina ja tuottaa Virve 2.0 -laajakaistapalvelut. Tulevaisuuden Virvessä Elisa toteuttaa 4G- ja 5G-radioverkkopalvelun sekä maantieteellisen peittoalueen laajentamisen nykyistä Virveä vastaavaksi.

Ericsson toimittaa Erillisverkoille keskeisimmät tietojärjestelmät, joiden avulla hallitaan verkon ja keskeisten tietojärjestelmien kokonaisuutta sekä varmistaa tietoturvallisuuden ja varautumiskyvyn.

Nyt hankittavien palveluiden ja järjestelmien avulla Erillisverkot voi tuottaa laajakaistaliittymän turvallisuusviranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille vuoden 2021 loppupuolella.

Virve 2.0 -hankkeen sovellushankinta käynnistyy myöhemmin tänä vuonna. Sovelluksilla toteutetaan vuonna 2023 nykyisen Virven kaltaiset viestintäratkaisut ja esimerkiksi ryhmävideopalvelu.

Käyttäjät siirtyvät uuteen palveluun 2025 vuoden loppuun mennessä. Nykyinen Virve palvelee uuden rinnalla siirtymävaiheen loppuun saakka.

Virve 2.0 -hanke käynnistyi vuonna 2018 talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksellä. Hankinnat tehdään julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain mukaisesti.

Kaikki neuvotteluissa mukana olleet yritykset jättivät hyväksytyt tarjoukset määräajan loppuun mennessä. Kumppanit valittiin jätettyjen tarjousten mukaan annettujen pisteiden perusteella.

Lue lisää

Korona teki etätyöstä arkea ja aiheutti tarpeen verkkopalvelujen päivitykseen

Pätkiikö junan verkko työmatkaliikenteessä? Raidenetin toimivuutta haittaavat monet seikat

"Yritykset, seuratkaa verkkomainontaanne!" – vainotuksi joutunut toimittaja Jessikka Aro kannustaa

Elisan tulos pysyi vakaana, teleoperaattorien kilpailu yhä kireää