Kotimaa

KRP saanut maskikaupoista kaksi tutkintapyyntöä – VTT: Sarmasteelta tilatut suojaimet kaukana sairaalatasosta

Huoltovarmuuskeskuksen tutkintapyyntö koskee yrittäjä Onni Sarmasteen yrityksen kanssa tehtyä kauppaa. HVK haluaa poliisin tutkivan, onko tapauksessa syyllistytty petokseen.
LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
KRP arvioi aiemmin, että esiselvitys kestää vähintään muutamia päiviä.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut kaksi tutkintapyyntöä, jotka liittyvät Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikauppoihin. Toinen näistä on Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) eilen julkistama tutkintapyyntö, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho KRP:stä.

Toinen tutkintapyyntö on Ranta-ahon mukaan tullut yksityiseltä taholta. Siitä ei hänen mukaansa voi tässä vaiheessa kertoa tarkemmin.

"Sitä en pysty avaamaan enempää", sanoo Ranta-aho STT:lle.

Huoltovarmuuskeskuksen tutkintapyyntö koskee yrittäjä Onni Sarmasteen yrityksen kanssa tehtyä kauppaa. HVK haluaa poliisin tutkivan, onko tapauksessa syyllistytty petokseen.

HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoi eilen, että viime viikon suojavarustetoimituksessa on virheitä tavaran laadussa ja määrässä. HVK pyrkii saamaan virheellisistä tuotteista hinnanalennusta. Toimittamatta jääneiden suojavarusteiden osalta kauppa pyritään purkamaan.

Keskusrikospoliisi tiedotti eilen illalla, että se on saanut tutkintapyyntöjä ja aloittanut esiselvityksen tapauksesta. Esiselvityksen tarkoitus on selvittää, onko syytä epäillä rikosta ja ketkä ovat mahdollisia epäiltyjä. Jos rikosepäilyyn on aihetta, poliisi aloittaa varsinaisen esitutkinnan eli rikostutkinnan.

"Nyt pohditaan muun muassa rikosnimikkeitä. Huoltovarmuuskeskuksella on näkemys rikosnimikkeestä, mutta se ei poliisia sido", toteaa rikostarkastaja Ranta-aho.

KRP arvioi aiemmin, että esiselvitys kestää vähintään muutamia päiviä.

"Toivon, että ensi viikolla on valmista", sanoo Ranta-aho.

Lisäksi oikeuskanslerinvirasto on saanut toistakymmentä asiaan liittyvä kantelua.

"Kaikki kantelut ovat kaikki tulleet yksittäisiltä kansalaisilta, ja ne perustuvat lehtitietoihin. Osa kanteluista liittyy Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan, osassa taas on pyydetty selvittämään sosiaali- ja terveysministeriön tai työ- ja elinkeinoministeriön roolia", kertoo esittelijäneuvos Outi Kostamo oikeuskanslerinvirastosta.

Eilisiltaan mennessä kanteluja oli tullut oikeuskanslerinvirastoon kymmenkunta. Tänään aamupäivällä niitä on lähetetty vielä lisää.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testeissä todettiin, että liikemies Onni Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet ja suu-nenäsuojukset eivät olleet lähelläkään sairaalakäyttöön vaadittua tasoa. Asia käy ilmi Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) julkistamasta testiraportista, jonka se on tilannut VTT:ltä.

Huoltovarmuuskeskus ilmoitti jo viime viikon keskiviikkona, että edellisenä päivänä saapunut erä suojavarusteita ei täytä sairaalakäytön standardeja. Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön mukaan käyttää hoivayksiköissä ja kotipalveluissa.

VTT:n testeissä määritettiin hengityssuojainten ja suu-nenäsuojusten eli kirurgisten maskien suodatustehokkuus. Hengityssuojaimet luokitellaan eurooppalaisissa standardeissa kolmeen luokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3, joista viimeinen on kaikkein tehokkain.

Tilattujen hengityssuojainten piti vastata suodatustehokkuudeltaan luokkaa FFP2, jonka suodatustehon tulisi olla vähintään 94 prosenttia. Sairaalakäytössä suojainten tulee olla vähintään FFP2-luokkaa.

Raportin mukaan toimitetut KN95 Truworths -hengityssuojaimet eivät kuitenkaan täytä edes alemman luokan FFP1 standardeja. Hengityssuojainten läpäisyprosentiksi todettiin testeissä 25,2 prosenttia, kun FFP1-luokassakin se saisi olla korkeintaan 20 prosenttia.

Raportissa todetaan, että KN95 Truworths hengityssuojaimia voidaan harkita hyödynnettävän kirurgisia suu-nenäsuojuksia vaativissa toiminnoissa.

Tilauksessa toimitettiin myös kahdenlaisia suu-nenäsuojuksia, joista kummatkaan eivät täyttäneet vaadittuja standardeja. Face Mask Truworths -suojusten suodatustehokkuus oli noin 65,9 prosenttia ja Disposable protective mask Niydy -suojusten 90,2 prosenttia.

Matalimmankin luokan suu-nenäsuojusten suodatustehokkuus tulisi olla vähintään 95 prosenttia.

Raportin mukaan suu-nenäsuojuksia voidaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä.

Raportin tuloksista kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Lue lisää

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

THL: Suomessa on todettu 29 uutta koronatartuntaa – ensimmäinen koronarokote yli puolella suomalaisista

Yle uutiset: Porvoossa pilaantui liki 2 500 koronarokotetta – satoja aikoja siirtyy aamupäivältä

Ravintoloiden rajoitukset kevenemässä Uudellamaalla – valtioneuvosto pitää ylimääräisen istunnon tänään