Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Uutissuomalainen: Lindberg nähnyt hävittäjähankkeen kaikkien kandidaattien ensitarjoukset

Niinistö MTV:lle: Lindbergin siirtyminen konsultiksi "ei näytä hyvältä alkuunkaan"
Markku Vuorikari
Suomen hävittäjähankkeessa haetaan parhaillaan seuraajia nykyisille Hornet-hävittäjille. Mukana tarjouskilpailussa on viisi hävittäjävalmistajaa.

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg on nähnyt kaikkien Suomelle Hornet-hävittäjien seuraajia tarjonneiden yhtiöiden ensimmäiset tarjoukset, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan tarjouksissa oli muun muassa suuntaa antavia hintatietoja. Viime kesänä eläkkeelle jäänyt Lindberg ei kuitenkaan ole nähnyt tarkentavia tarjouksia, jotka saapuivat tämän vuoden tammikuussa.

STT kertoi eilen, että puolen vuoden karenssiajan jälkeen hän on siirtynyt konsultiksi HX-hankkeen tarjouskilpaan osallistuvalle Lockheed Martinille.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Puolustusvoimain entisen komentajan Jarmo Lindbergin puolen vuoden karenssiaika ennen uusiin tehtäviin siirtymistä oli liian lyhyt. Niinistö lausui asiasta MTV Uutisille.

Niinistön mukaan ei näytä "hyvältä alkuunkaan", että ihminen siirtyy alhaisen eläkeiän jälkeen suoraan lobbaustoimintaan alalla, jolla hän on toiminut virassa. Lindbergin toiminta ei ole asiasta Niinistön mukaan ensimmäinen mutta räikein esimerkki.

Ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjien uusimiseen liittyvän HX-hankkeen tapaamisissa päättyy, kertoo puolustusministeriö.

Päätös koskee kaikkia tilanteita ja astuu voimaan välittömästi. HX-hanke aikoo vedota hävittäjiä tarjoaviin tahoihin, jotta konsultteja ei käytettäisi myöskään virallisissa neuvotteluissa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on keskustellut asiasta presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Puolustusministerin mukaan linjauksen taustalla on HX-hankkeen siirtyminen vaiheeseen, jossa valtio valmistelee lopullista tarjouspyyntöä. Tässä vaiheessa halutaan ministeriön mukaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välille.

STT kertoi eilen, että Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg konsultoi yhdysvaltalaista Lockheed Martinia Suomen hävittäjähankkeessa. Lockheed Martin on yksi viidestä hävittäjävalmistajasta, joka on mukana tarjouskilvassa Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamiseksi.

Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen sanoi eilen STT:lle, ettei näe Lindbergin osallisuutta ongelmallisena.

Lue lisää

Ampukaa HX alas!

Kaikki viisi hävittäjävalmistajaa ovat jättäneet lopulliset tarjouksensa Suomelle

Amerikkalaisten hävittäjäkauppoja tukemaan ryhtyneen puolustusvoimien ex-komentajan konsulttiyhtiön tilinpäätös valmistui: Palkkoja maksettiin 10000 euroa ja osinkoina 16200 euroa

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi lähettää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä kuun loppuun mennessä