Kotimaa

Huoltovarmuuskeskus kertoo, että suurin osa liikemies Sarmasteelta tilatuista hengityssuojaimista on sittenkin käyttökelpoisia

Sittemmin keskusrikospoliisi on aloittanut maskikauppa-asiassa rikostutkinnan törkeästä petoksesta.
Huoltovarmuuskeskus on hankkinut ulkomailta muun muassa suu-nenäsuojuksia eli niin sanottuja kirurginmaskeja. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Suurin osa liikemies Onni Sarmasteelta tilatuista hengityssuojaimista onkin käyttökelpoisia hoivayksikköjen ja kotisairaanhoidon käyttöön. Huoltovarmuuskeskus (HVK) oikoo aiempia tietoja liittyen hengityssuojaintilaukseen.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoi aamulla ilmeisesti virheellisesti Ylelle, että kaikki Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet olisivat käyttökelvottomia. STT ei ole tavoittanut Känkästä selventämään asiaa.

Huoltovarmuuskeskus tilasi Sarmasteelta maskeja noin viiden miljoonan euron edestä. Jo toimitetuista maskeista selvisi ensin, etteivät ne sovellu sairaalakäyttöön, mutta hoivakoteihin kyllä. Perjantaina selvisi kuitenkin, että osa maskeista on aiheuttanut käyttäjilleen allergisia reaktioita.

HVK:n epäonniset suojamaskikaupat tulivat ilmi toissa viikolla, kun selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja noin 5 miljoonalla eurolla kummaltakin. HVK:n mukaan Sarmasteen toimittamat maskit eivät olleet sitä, mitä tilattiin, kun taas Sarmasteen mukaan tilauksessa ei edes pyydetty sairaalatason maskeja.

"Tästä 10 miljoonasta eurosta osin riidellään ja katsotaan, paljonko siitä rahasta voidaan turvata takaisin valtiolle. Mutta on ennenaikaista kommentoida enempää", Känkänen sanoi Ylelle.

Jylhältä tilatut maskit eivät ainakaan vielä perjantaina olleet saapuneet Suomeen, ja virolainen pankki on jäädyttänyt HVK:n Jylhälle lähettämät rahat.

Sittemmin keskusrikospoliisi on aloittanut maskikauppa-asiassa rikostutkinnan törkeästä petoksesta. Poliisi ei ole kertonut epäiltyjä, mutta Sarmaste on kertonut STT:lle, että uskoo olevansa epäilty. Sarmaste kiistää syyllistyneensä rikokseen. Tiina Jylhää edustava juristi Kari Uoti on kertonut STT:lle, ettei Jylhä ole epäiltynä tutkinnassa.

Lue lisää

Kevätsiivous lisää myyräkuumetartuntoja – hyvä suojain suojaa

Kansalaiset huolissaan kasvomaskien turvallisuudesta – Tukes: Ei haitallisia määriä vaarallisia aineita

Tiina Jylhälle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä velallisen epärehellisyydestä

Huoltovarmuuskeskus voitti miljoonien eurojen maskikauppakiistan Tiina Jylhän yhtiötä vastaan Virossa