Kotimaa

Suomessa uusia koronatartuntoja 115 – Tyks: Älä viivyttele hoitoon hakeutumista

Jo nyt on ollut Tyksin mukaan nähtävissä, että koronahoitoon hakeudutaan liian myöhään.
Ohje hengitystieoireista kärsiville potilaille Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin T-sairaalan päivystyksen sisäänkäynnillä. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Suomessa on nyt 4 129 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusia varmistettuja tartuntoja on 115.

Eilen tiistaina uusia varmistettuja tartuntoja ilmoitettiin 146.

THL kertoo tietoja mahdollisista uusista kuolemantapauksista myöhemmin tänään. Tiistaisten THL:n tietojen mukaan Suomessa on kuollut koronan vuoksi 141 ihmistä.

Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi Suomessa tiistaina merkittävästi, koska Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus ilmoitti pitemmältä ajalta pääkaupunkiseudun hoivakodeista tautiin liittyviä kuolemantapauksia.

Koronaviruksen sairaalahoitoon hakeutumisessa ei ole syytä viivytellä, painottaa Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks. Pelko koronavirustartunnasta saattaa viivyttää potilaiden hoitoon hakeutumista ja vakavien sairauksien toteamista.

Jo nyt on ollut Tyksin mukaan nähtävissä, että koronahoitoon hakeudutaan liian myöhään.

Keskussairaala korostaa, että koronaviruspotilaita hoidetaan sen sairaaloissa turvallisesti vain heille rajatuissa tiloissa, eivätkä sairastuneet aiheuta tartuntariskiä muille potilaille tai hoitohenkilökunnalle.

Hoitoa ei ole Tyksin mukaan kaikissa tapauksissa mahdollista lykätä pitkiä jaksoja ilman merkittävää haittaa potilaan terveydelle. Hoitoon hakeutumisen empiminen vaarantaa myös muiden sairauksien hoitoa.

Itä-Suomen poliisi on aloittanut esiselvityksen Kiuruvedellä Pohjois-Savossa sijaitsevan hoivakodin koronaviruskuolemista, kertoo Yle.

Hoivakoti Kallionsydämessä on kuollut koronaan 11 asukasta. Hoivakoti siirtyi Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän vastuulle kiirastorstaina.

Esiselvityksen jälkeen poliisi päättää, aloitetaanko asiasta varsinainen esitutkinta. Itä-Suomen poliisista kerrottiin Ylelle, että poliisi tekee tiivistä yhteistyötä valvovan viranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Ylen mukaan poliisille tullut esiselvitysilmoitus ei ole peräisin aluehallintovirastosta, mutta virasto pohtii myös rikosilmoituksen tekemistä.

"Jos selvityksessä nousee esiin sellaisia seikkoja, avi voi tehdä rikosilmoituksen. Olemme sopineet, että tällaisessa tapauksessa asiaa harkitaan yhdessä Valviran kanssa," sanoo viraston johtaja Ulla Ahonen Ylelle.

Lue lisää

Lammastilallinen Yläneeltä ihmettelee, miksi Helsingin joulutorit on suljettu mutta ostoskeskuksissa tungeksitaan Black Fridayn tunnelmissa – "Vaikuttaako taustalla amerikkalainen ajatusmalli, money talks?"

Pääkaupunkiseudulle järeitä rajoituksia kolmeksi viikoksi – harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään, yli 10 hengen yleisötilaisuudet kielletään

THL: Suomessa raportoitu yli 600 koronavirustartuntaa

Naapurimaakuntien matkustussuositukset eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen Uudenmaan liikenteeseen