Kotimaa

Tapahtumien peruutus tietää isoja menetyksiä – kymmenestä suurimmasta festivaalista lähes kaikki jäävät pitämättä

Kotkan meripäivät on ainoa kesä-heinäkuun suurista tapahtumista, joka ei vielä ole ilmoittanut peruutuksesta. Sodankylän elokuvafestivaalit pidetään ilman yleisöä.
Stina Haaso
Savonlinnan oopperajuhlien ja muutamien muidenkin musiikkitapahtumien ohjelmisto on sovittu siirrettäväksi vuodella eteenpäin.

Viime vuosien kymmenestä suurimmasta festivaalista jäävät nyt lähes kaikki pitämättä, kun hallitus linjasi keskiviikkona illalla, että yli 500 hengen tapahtumien järjestämiskielto jatkuu ainakin heinäkuun loppuun.

Maakunnissa peruutukset aiheuttavat merkittäviä taloudellisia menetyksiä matkailuun ja eri elinkeinonharjoittajille.

Koronavirusepidemia siirtää Savonlinnan Oopperajuhlat tältä kesältä vuoteen 2021, tiedotti tapahtuma keskiviikkona. Tämän vuoden ohjelmisto esitetään ensi vuonna ja liput siirtyvät automaattisesti ensi vuodelle.

Peruutuksesta ilmoittivat myös kymmenen suurimman listan ykkönen Porin Jazz sekä listalle mahtuva Kaustisen kansanmusiikkifestivaali.

Ainoastaan Kotkan meripäivät kertoo, että se ilmoittaa lähiaikoina, miten tapahtumakokonaisuuden käy.

Eteenpäin siirtyvät myös Kuhmon kamarimusiikki ja Työväen musiikkitapahtuma sekä Turun ja Naantalin musiikkijuhlat. Turussa ja Naantalissa osa ohjelmistosta siirtyy Savonlinnan tavoin esitettäväksi kesällä 2021.

Taidekeskus Salmela Mikkelissä kertoo selvittävänsä mahdollisuuksia järjestää kesän tapahtumia pienimuotoisempana, mutta osa tapahtumista siirretään todennäköisesti kesälle 2021.

Sodankylän elokuvajuhlia kesäkuussa ei voida avata yleisölle paikan päällä, mutta jo aiemmin on kerrottu, että esitykset pidetään virtuaalisesti.

Jo aiemmin ovat peruutuksesta päättäneet kävijämäärältään kymmenen suurimman joukkoon kuuluvista Ruisrock ja Puistoblues sekä Maailma kylässä.

Maakuntien keskeisistä tapahtumista peruutettuja ovat muun muassa Mäntän kuvataideviikot sekä Ilmajoen musiikkijuhlat.

Suurimpien festivaalien listalla Helsingin juhlaviikot, Tampereen teatterikesä ja Oulun juhlaviikot ovat elokuussa. Niiden järjestelyjä jatketaan ainakin keskiviikkoon mennessä tehtyjen verkkosivujen tietojen perusteella edelleen tilanteeseen sopeutettuina.

Syksyyn on siirretty muutamia tapahtumia kuten Mukamas-nukketeatterifestivaali, nuorisoseurojen SottisiMoves sekä Tanssivirtaa Tampereella.

Hevosala kertoi, että kesän suurimmat tapahtumat peruuntuvat.

Vuoden suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit jäävät ajamatta ja Ypäjällä Hevosopistolla peruutukseen menevät kahdet Pohjoismaiden mestaruuskisat.

Lue lisää

Espanja julistaa 15 päivän poikkeustilan maan pääkaupunkiin Madridiin ja sen ympärille – paikallishallinto on vastustanut uusia koronarajoituksia

Koronavirus hiipii ihmisten uniin – poikkeustila aiheuttaa painajaisia

Suomalaisilla on kesätapahtumien ja kulttuurin jano eristyksen jälkeen – musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa tuhtia pottia

Yhteiskunta on jaettu hyötyihmisiin ja toisarvoisiin