Kotimaa

Lapset pääsivät kysymään koronasta pääministeriltä – Marin muistuttaa lapsia käsien pesemisen tärkeydestä ja siitä, ettei nyt ole sopiva aika tavata isovanhempia

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan kaikki päätökset kouluihin palaamiseen liittyen tehdään asiantuntijatiedon pohjalta.

Marinin hallituksen ministerit vastasivat tänään perjantaina aamupäivällä lasten koronavirusaiheisiin kysymyksiin valtioneuvoston koronainfossa.

"Jokainen meistä voi tehdä oman osansa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. On esimerkiksi tärkeää pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ja viettää aikaa kotosalla. Opimme joka viikko lisää koronaviruksesta ja siltä suojautumisesta – sen pohjalta me päättäjät teemme päätöksiä. Tehtävänäni pääministerinä on johtaa hallitusta, joka tekee näitä päätöksiä", pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi tiedotustilaisuuden alussa.

"Nyt kun kevät on tullut ja aurinko lämmittää, voi olla vaikeaa ymmärtää, miksei saa mennä ulos leikkimään kavereiden kanssa. On kuitenkin tärkeää malttaa mieli ja olla kotona perheen kanssa. On tärkeää, että kavereihin ja ystäviin pidetään fyysistä etäisyyttä. Yhteyttä voi kuitenkin pitää esimerkiksi puhelimella", pääministeri sanoo.

Moni myös kaipaa kouluun, pääministeri pohtii.

"Voitte olla ylpeitä siitä, miten hyvin olette jaksaneet näinä vaikeina aikoina. Tänä vuonna vietämme erilaista vappua. Nyt tarvitaan malttia pysyä kotona. Onneksi myös kotosalla ja vaikka omasta kotipihasta käsin voi tehdä hauskoja asioita. Kun jaksamme noudattaa rajoituksia, pääsemme niistä jonakin päivänä eroon ja elämä palaa normaaliksi."

Suomalaislapsia askarruttaa moni seikka korona-ajan elämää koskien.

Seitsemänvuotias Emma kysyi, milloin päästään taas kouluun.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan kaikki päätökset kouluihin palaamiseen liittyen tehdään asiantuntijatiedon pohjalta.

"Kouluun palataan siinä vaiheessa kun se on turvallista niin oppilaille kuin opettajillekin. Toivon mukaan voimme ennen vappua kertoa, onko mahdollista palata kouluun tämän kevään aikana. On myöskin mahdollista, että kouluun palataan asteittain, jolloin osa oppilaista palaisi kouluun aikaisemmin kuin muut."

Emma kysyi myös, pidetäänkö koulujen kevätjuhlia.

"Voi olla, että todistuksia voidaan jakaa omassa koululuokassa. Mutta jos kouluihin ei päästä kevään aikana, niin todistukset tulevat postilla kotiin ja kevätjuhlan voi järjestää kotona omien vanhempien kanssa."

Iiris puolestaan kysyi, onko Suomessa hyvä tilanne.

Pääministeri Marin vastasi, että tilanne Suomessa on moniin muihin maihin verrattuna hyvä.

"Tauti ei ole täällä päässyt kovin voimakkaasti leviämään, mutta sitä silti täälläkin esiintyy. Siksi on tärkeää, ettei nyt fyysisellä kontaktilla tavattaisi läheisiä. Suomessa on ihan hyvä tilanne, mutta seuraamme hallituksessa päivittäin, miten tilanne kehittyy, ja teemme päätöksiä suojataksemme kaikkia suomalaisia ihmisiä tältä taudilta."

Iiris kysyi myös, saadaanko koronaan lääkettä ja jos saadaan, niin milloin.

"Rokotetta kehitetään koko ajan. Tämä on todella tärkeä kysymys. Sitä mekin mietitään, milloin rokote olisi valmis. Nyt on ennustettu, että se voisi olla toiminnassa ehkä ensi vuoden alusta tai luultavimmin vuoden päästä. Rokote olisi avain tässä", tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vastaa.

Valdemar kysyi, voisiko osalla koulutunneista olla etänä koronan jälkeenkin.

"Kouluun pitää palata normaalisti koronan jälkeen. Mutta nyt opimme paljon uusia tapoja siitä, mikä toimii etäopetuksessa hyvin ja mikä huonosti. Varmasti tulevaisuudessa voimme hyödyntää näitä kokemuksia", opetusministeri Andersson sanoo.

Valdemar myös pohti, onko reilua, että toiset saavat nukkua pidempään etäkoulupäivinä kuin toiset.

"Minustakin tuntuu välillä epäreilulta herätä hirveän varhain, mutta tämä on meidän työtä ja koulunkäynti on teidän työtänne", Marin vastaa.

Nuuttia kiinnostaa, milloin taas pääsee palaamaan harrastusten pariin normaalisti.

"On tosi tärkeää, että harrastamme nytkin mahdollisuuksien mukaan. Kuuntelemme myös tässä asiantuntijoita, jotka tietävät paremmin, miten tauti etenee. Ensi viikolla ja sitä seuraavalla viikolla mietimme hallituksessa, voisiko kesällä jo päästä harrastamaan esimerkiksi päiväleirien ja ohjatun liikunnan kautta", Kosonen sanoo.

Nuuttia myös askarrutti, koska pääsee taas näkemään isovanhempia.

"Voi kyllä olla, että isovanhempia ei melko pitkään aikaan voida nähdä fyysisesti. Nämä henkilöt kuuluvat riskiryhmään ja voivat saada sairaudesta sellaisen muodon, joka on vaarallinen ja vaatii sairaalahoitoa. Jokaisen meistä tehtävänä on nyt suojella omia isovanhempia ja omia läheisiä", Marin korostaa.

Eemil kysyi, saako tavata kavereitaan ja jos saa, niin miten.

"Kavereita saa tavata etänä, ja se onkin tosi suositeltavaa. Kannattaa soittaa kavereille ja ottaa videopuheluita", pääministeri vastaa.

"Mitä voin tehdä jos stressaa ja pelottaa", Emil kysyi jatkokysymyksessään.

"Tilanne aiheuttaa huolta ja murhetta niin lapsille kuin aikuisille. On tärkeää, että asioista puhutaan. Yleensä puhuminen auttaa", Marin toteaa.

Aaron tiedusteli, voiko vielä kesälläkään matkustaa Suomessa tai ulkomailla, ja saako mennä huvipuistoon tai uimaan.

"Tällä hetkellä ei ole suositeltavaa matkustaa ulkomaille eikä se ole edes oikein mahdollistakaan. Myös Suomen sisällä on tosi tärkeää, ettei toistaiseksi vapaa-ajalla matkusteltaisi Suomen sisäpuolellakaan. Totta kai koko ajan arvioimme tilannetta, ja jos se on mahdollista jossain vaiheessa, niin tiedotamme asiasta heti. Vielä valitettavasti ei ole sellainen tilanne", Marin sanoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen muistuttaa, että ulkoleikkipaikat ovat auki.

"Siellä on hyvä pitää turvavälit. Esimerkiksi uimaan menosta me ei vielä tiedetä. Huvipuistojen suhteen meidän pitää myös saada vielä lisää tietoa."

Opetusministeri Andersson muistuttaa, että tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin osa Suomen lapsista käy koulua kotoa käsin.

"Tähän ratkaisuun me päädyimme hallituksessa siksi, että paras tapa huolehtia siitä, ettei virus leviäisi laajasti suomalaisessa yhteiskunnassa ja myös isovanhempamme pysyvät terveinä, on se, että me kaikki pyrimme tapaamaan vähän vähemmän ihmisiä."

Andersson kertoo saaneensa paljon viestejä myös lapsilta ja nuorilta itseltään.

"On selvää, että jokainen on joutunut kantamaan kotona opiskellessaan aika paljon itse vastuuta siitä, että koulutehtävät tehdään ja palautetaan ajoissa. Monet ovat myöskin kertoneet, että on tylsää kun ei voi tavata kavereita eikä mennä harrastuksiin. Ilahduttavan moni on myös kertonut, että kaipaa kouluun", Andersson sanoo.

"Monille tämä on tarkoittanut myös sitä, että on enemmän aikaa omien vanhempien kanssa. Moni on myös löytänyt uusia puolia itsestään oppijana. Tiedän myös, että erittäin moni miettii, milloin kouluun pääsee takaisin."

Anderssonin mukaan kaikki päätökset kouluihin palaamiseen liittyen tehdään asiantuntijatiedon pohjalta.

"Kouluun palataan siinä vaiheessa kun se on turvallista niin oppilaille kuin opettajillekin. Toivon mukaan voimme ennen vappua kertoa, onko mahdollista palata kouluun tämän kevään aikana. On myöskin mahdollista, että kouluun palataan asteittain, jolloin osa oppilaista palaisi kouluun aikaisemmin kuin muut."

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo ymmärtävänsä, että moni lapsi kaipaa harrastusten pariin.

"Nyt meidän on todella syytä pitää etäisyyttä. Mutta moni harrastus on mahdollinen etäyhteyksien kautta ja ulkona voi harrastaa ja viettää aikaa nyt kevään ja hyvien säiden tullen."

Kosonen muistuttaa, että virus voi tarttua aivastusten ja likaisten käsien kautta.

"Pitää pestä käsiä ja jos aivastus tulee, niin kannattaa aivastaa hihaan tai nenäliinaan."

Kosonen rohkaisee lapsia kertomaan huolistaan vanhemmilleen tai opettajilleen.

"On tosi tärkeää, että me jaetaan huolet ja kerrotaan niistä toinen toisillemme. Netissäkin on erilaisia palveluita, joissa voi chatin kautta kertoa huolia, esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton kautta."

Yhteistyötahoina infon järjestämisessä olivat Lasten uutiset (HS), Apu Juniori ja Yle. Kysymyksiä tekivät yhteistyötahojen kautta valitut 7–12-vuotiaat lapset videokokousyhteyden kautta.

Lue lisää

Kesäfestivaalien valmistelut vauhdissa, vaikka järjestäminen ei varmaa – vetääkö korona-aikana patoutunut kulttuurinnälkä suomalaiset festareille?

Mökki löytää nyt omistajan

Marin Aamulehdelle: Hallitus todennäköisesti jatkaa yrityksille suunnattua koronatukea

Marin Twitterissä keskustaan ja vihreisiin kohdistuneesta häirinnästä: Tätä ei hyväksytä