Kivihiilen kulutus romahti alkuvuonna – käyttö 58 prosenttia pienempää kuin tällä vuosituhannella keskimäärin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kivihiilen kulutus romahti alkuvuonna – käyttö 58 prosenttia pienempää kuin tällä vuosituhannella keskimäärin

Leuto jää ei ole ainoa selittävä tekijä, sillä kivihiilen poltto on vähentynyt pitkän ajan vertailussa selvemmin kuin vain verrattuna viime vuoteen.
Kari Salonen
Tilastokeskuksesta kerrotaan, että kivihiilen kulutuksen vähenemiseen on vaikuttanut edellistä vuotta leudompi alkuvuosi, tuulivoiman tuotannon kasvu ja runsas vesitilanne Pohjoismaissa.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kivihiilen kulutus väheni tammi-maaliskuussa 36 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon polttoaineena 0,64 miljoonaa tonnia, joka vastasi energiasisällöltään 16 petajoulea.

Kivihiilen poltto väheni eniten tammikuussa, jolloin pudotusta tuli 51 prosenttia.

Kun kulutusta katsotaan pidemmällä aikavälillä, on pudotus vieläkin selvempi. Alkuvuonna kivihiiltä kului 58 prosenttia vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin. Viiden viime vuoden keskiarvoon verrattuna sitä paloi 42 prosenttia vähemmän.

Tilastokeskuksesta kerrotaan, että kivihiilen kulutuksen vähenemiseen on vaikuttanut paitsi leuto alkuvuosi, tuulivoiman tuotannon kasvu ja runsas vesitilanne Pohjoismaissa.

Lisäksi on syytä huomata, että kivihiilen kulutus on vähentynyt sähköä ja lämpöä päätoimisesti tuottavissa laitoksissa. Viime vuonna kivihiilen käytöstä luovuttiin kokonaan joissain laitoksissa.

Sen sijaan koronavirusepidemia ei ainakaan Tilastokeskuksen mukaan ole vaikuttanut kivihiilen kulutukseen.

Tilastokeskus huomauttaa, että kivihiilen kulutus vaihtelee Suomessa tyypillisesti kausittain. Osa tästä vaihtelusta selittyy sähkön- ja lämmöntarpeen luonnollisena vaihteluna kesä- ja talvikauden välillä.

Eroa vuosien välillä selittävät paitsi säästä johtuvat vaihtelut lämmitysenergian kysynnässä myös Pohjoismaiden vesitilanne, joka vaikuttaa erityisesti sähkön pörssihintaan ja sitä kautta myös erillistuotannon kysyntään. Peräkkäisten vuosien kivihiilen kulutuksen muutoksesta ei näin ollen pysty päättelemään pidemmän ajanjakson kulutuksen kehitystä.

Lue lisää:

Lahti luopuu kivihiilestä – syksystä lähtien lämmöntuotannossa käytetään paikallista puuta

Bioenergia ry tyrmää Biosin väitteet puun haitoista kivihiileen verrattuna – "selvityksessä karkea virhe"

Helsinki vastustaa kivihiilen korvaamista bioenergialla – "Sipilä, Orpo ja Terho ovat tässäkin asiassa väärässä"

Vieraskolumni: Hyviä uutisia Suomesta

Lue lisää

Tilastokeskus: Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa – uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Ehtivätkö uudet tekniikat korvata turpeen ja kivihiilen alasajoa? Energiaomavaraisuus uhkaa heiketä, arvioi Huoltovarmuuskeskus

Tilastokeskus: Yrityksiä haettiin alkuvuonna konkurssiin reippaasti enemmän kuin vuosi sitten

Vanhojen asuntojen kauppa hidastui kolmanneksella huhtikuussa – kiinteistönvälitysyhtiö pelkää negatiivista kierrettä