Kotimaa

Lisääntynyt luonnossa liikkuminen on lisännyt vesipelastustehtäviä –huhtikuussa pelastettiin kymmeniä veden varaan joutuneita

Tämän vuoden tammi–huhtikuussa Suomessa on tällä tietoa hukkunut 31 ihmistä, kun viime vuonna tammi–huhtikuun luku on ennakkotilastoissa 13.
Tällä hetkellä suurimpia vaaroja vesillä ja jäillä liikkuville ovat SUH:n mukaan kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolot. LEHTIKUVA / HANDOUT

Koronaviruspandemian myötä lisääntynyt luonnossa liikkuminen näkyy vesipelastustehtävien määrän kasvuna pelastustoimissa, kertoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH). Liitto kertoo viranomaisten ja muiden ihmisten pelastaneen huhtikuussa kymmeniä veden varaan joutuneita.

Myös hukkumislukemat ovat liiton ennakkotietojen mukaan poikkeuksellisen ikävät. Tämän vuoden tammi–huhtikuussa Suomessa on tällä tietoa hukkunut 31 ihmistä, kun viime vuonna tammi–huhtikuun luku on ennakkotilastoissa 13. Edellisen kerran tähän aikaan vuodesta on ollut yhtä paljon hukkumisia vuonna 2014, jolloin SUH tilastoi niitä 41

SUH huomioi tilastoissaan Suomessa hukkuneiksi myös ulkomailla hukkuneet suomalaiset. Tänä vuonna ulkomailla hukkuneita suomalaisia on kirjattu kolme, kun viime vuoden tammi–huhtikuussa heitä oli yksi.

Tänä vuonna ennakkotilastoon kirjatuista hukkumisista suurin osa, 19, on ollut jäihin vajoamisia. SUH toteaa tiedotteessaan, että kevätjää on arvaamaton ja Pohjois-Suomessa jäätilanne on todella heikko.

"Aamulla kantanut jää ei aurinkoisena kevätpäivänä välttämättä ole iltapäivällä enää kulkukelpoista", sanoo SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Hiltunen arvioi, että leuto talvi ja vaihtelevat jääolot ovat osasyy hukkumistapaturmien määrään. Tällä hetkellä suurimpia vaaroja vesillä ja jäillä liikkuville ovat SUH:n mukaan kylmä vesi, heikot kevätjäät ja muuttuvat sääolot.

Lue lisää

Heinäkuussa hukkui 15 ihmistä

14-vuotias poika kuoli auton vajottua jään läpi Kurikassa

Varokaa heikkoja jäitä! Useilla paikkakunnilla pelastettu tänään jäihin pudonneita – "Mies humpsahti, vaimo sai autettua ylös"

Muistatko tämän karmivan videon? Muistutus vesille: "Hukkuva lapsi voi näyttää sukeltelevalta tai jopa leikkivältä"