Husin erikoislääkäri pitää vakavina tietoja uudesta lasten tulehdustaudista – Suomessa ei yhtään tapausta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Husin erikoislääkäri pitää vakavina tietoja uudesta lasten tulehdustaudista – Suomessa ei yhtään tapausta

Suomessa ilmenee Saxenin mukaan vuosittain noin 40–50 Kawasakin tautitapausta, eikä niitä ole viime kuukausina ollut tavallista enempää.
Marja Airio
Erikoislääkäri Harri Saxenin mukaan Britannian ja New Yorkin tautitapaukset vaikuttavat vakavilta.

Britanniassa ja New Yorkissa lapsilla havaitut tulehdustautitapaukset ovat herättäneet viime päivinä huolta, koska niiden epäillään olevan yhteydessä koronavirukseen. Tapausten oireet viittaavat myös Suomessa pikkulapsilla esiintyvään Kawasakin tautiin.

Husin lasten infektiotautien erikoislääkäri, professori Harri Saxen arvioi, että Britannian ja New Yorkin tautitapaukset vaikuttavat vakavilta. Hänen mukaansa Suomessa ei kuitenkaan ole tähän mennessä tiedossa yhtään vastaavanlaista tapausta eikä koronaviruksen ja Kawasakin taudin välillä ole täällä havaittu yhteyttä.

Suomessa ilmenee Saxenin mukaan vuosittain noin 40–50 Kawasakin tautitapausta, eikä niitä ole viime kuukausina ollut tavallista enempää.

Kawasakin taudin ja koronaviruksen yhteyden arvioimista hankaloittaa se, että Kawasakin taudin aiheuttajaa ei tiedetä. Epäilyt ovat kohdistuneet ainakin viruksiin, bakteereihin, sieniin ja jopa pölypunkkeihin, mutta syy ei ole selvinnyt. Saxenin mukaan tämä vaikuttaa myös taudin diagnosoimiseen, johon ei ole olemassa mitään täsmätestiä.

"Se on niin sanotusti kliininen diagnoosi. Siinä poissuljetaan kaikkia muita asioita ja jos ei mitään muuta löydy, niin sitä pidetään Kawasakin tautina. Toki tietyt kriteerit täytyy täyttää."

Suomessa Kawasakin tautia esiintyy eri puolilla maata, joskin välillä on ollut pieniä epidemiaryppäitä, eli tautitapauksia on ollut jonain vuonna enemmän ja ajallisesti lähellä toisiaan.

"Silloin on usein ajateltu, että olisiko tässä nyt jokin virus tai bakteeri takana, mutta syyllinen ei ole selvinnyt", Saxen sanoo.

Suomessa Kawasakin taudin ennuste on nykyisin hyvä. Taudissa suurin ongelma ovat pikkulapsille joskus kehittyvät sepelvaltimopullistumat. Saxenin mukaan ne ovat kuitenkin nykyään äärimmäisen harvinaisia, sillä tautia hoidetaan tehokkaalla vasta-ainevalmisteella.

Lue lisää

Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Peter Ingves valmistautuu erilaiseen Halmstadin juhlaviikkoon voitonnälkäisenä

EU jatkaa vääntöä ulkorajojen avaamisesta – alustavan listan mukaan matkustaminen unionin alueelle sallittaisiin 14 maasta

Intiassa jo yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa – määrän ennakoidaan ylittävän miljoonan ensi kuussa