Vesi nousee Lapissa nopeasti – vahingot hyvin todennäköisiä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Vesi nousee Lapissa nopeasti – vahingot hyvin todennäköisiä

Vedenpinnat nousevat Lapissa paikoin parissa päivässä vahinkorajoille. Syynä on lämpöaallon aiheuttama lumen voimakas sulaminen.
Ilpo Kiuru
Arktikum on saanut Rovaniemellä suojakseen tulvavallin, joka estää Ounasjoen vesien nousemisen rakennukseen.

Jokien virtaamat ovat nopeassa kasvussa. Esimerkistä käy Kemijoen virtaama Valajaskosken voimalan kohdalla Rovaniemen eteläpuolella.

Touko-kesäkuun yhteenlaskettu veden virtaama Valajaskosken kohdalla on huikea: 10 miljardia kuutiometriä. Luku sisältää sekä ohijuoksutuksen että koneistojen läpi kulkevan veden.

Ohijuoksutusta vedestä on noin puolet ja siihen ryhdyttiin vahinkojen välttämiseksi Rovaniemen keskustassa.

Tulvakeskuksen mukaan tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen kesäkuun alkupäiville ja lähes koko Lapin alueella tulvista tulee ilmeisesti poikkeuksellisen isot.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä viikon loppupuolella ja tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä. Rovaniemellä Kemijoen tulvahuippu ajoittunee pari päivää Kittilää myöhemmin.

Tulvavahinkoraja ylittyy Tulvakeskuksen mukaan 70–80 prosentin todennäköisyydellä. Inarin vedenkorkeus ylittää vahinkorajan torstaina ja on huipussaan viikonloppuna.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen ja Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 40 prosentin todennäköisyydellä.

Lapin tulvainfopuhelin numerossa 040 126 4030 auttaa varautumaan tulvavahingoilta.

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen Jongunjärvellä Länsirannantie on jo suljettu tulvan vuoksi liikenteeltä. Tulvahuippua ennustetaan viikonlopuksi ja myös muita teitä saatetaan joutua sulkemaan.

Pudasjärvellä tulvavaarassa on lähipäivinä vapaa-ajan asuntoja. Kuusamon seudulla kesäkuun alkupuolen tulvahuipusta ennustetaan paikoin mittaushistorian suurinta, Kuusamossa maantie on suljettu Kivijärven ja valtakunnan rajan välissä.

Lue lisää

Rovaniemellä koronatapaus päiväkodissa

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Rovaniemen rantaporot herättävät myös kiukkua

Keikkuen tullut kevät ei töitä hidastanut, vaikka tulva kävi lähes ennätyskorkeudessa – "Maidon- ja lihantuotanto ovat lappilainen vastaus elintarviketuonnille"