Kotimaa

Korona-aika pahensi tätäkin riesaa – yhä useampi haksahtaa huijareiden syöttiin

Uusin kikka on luvata uhrin saapuvalle paketille nopea toimitus valesivustolla. Poliisin mukaan tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset ovat rajussa kasvussa korona-aikana.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut erehdyttävästi aidolta vaikuttavan kuvan huijareiden kalastelusivusta.

Verkosta tehtyjä tilauksia koskevat huijausviestit ja -sähköpostit ovat viime viikkojen aikana yleistyneet huomattavasti, poliisi tiedottaa. Esimerkiksi maaliskuun 2020 alusta viikolle 21 asti Postin nimissä tehtyjä huijausviestejä on poliisi kirjannut noin 400 kertaa.

"Määrä on huomattava, sillä vain pieni osa huijauksista tulee poliisin tietoon. Ilmiö sinänsä ei ole uusi, sillä tekstiviestihuijaukset ovat olleet kasvussa jo kuukausien ajan", muistuttaa rikostarkastaja Mikko Rauhamaa keskusrikospoliisista.

Koronaepidemian aikaan ihmiset suosivat verkkokauppoja aiempaa enemmän, mikä selittää kasvua.

"Mahdollisuus sortua huijaukseen on kasvanut. Tilaajan kannattaa olla erityisen tarkkana siitä, että toimituksia koskevat viestit ovat varmasti aitoja."

Postin nimissä lähetetyt huijausviestit koskevat usein saapuneita lähetyksiä, jotka olisi pysäytetty esimerkiksi painorajan ylityksen takia.

Väärennetty viesti sisältää yleensä linkin ja ohjeistuksen maksaa noin kahden euron suuruisen lisämaksun. Maksu tulisi viestin mukaan tehdä luottokortilla.

Tämän jälkeen rikoksen uhrin tilitietoihin alkaa ilmestyä kymmenien eurojen säännöllisiä veloituksia.

"Huijausviestit voivat olla varsin aidon näköisiä. Kalasteluyrityksen voi kuitenkin tunnistaa esimerkiksi siitä, että siinä pyydetään siirtämään rahaa yllättävän syyn johdosta, antamaan omat pankkitunnukset tai luottokorttitiedot tai klikkaamaan epäilyttävältä vaikuttavia linkkejä", Rauhamaa jatkaa.

Uusin huijaus liittyy netissä tehtävään allekirjoitukseen, jolla paketin toimitus muka nopeutuu.

Uhri ohjataan viestissä huijaussivustolle, joka pyytää Apple-laitteiden id-tunnuksia ja asentaa vastaavasti Android-laitteisiin haittaohjelman.

Posti kertoo, ettei se pyydä milloinkaan asiakasta tekemään näin.

Myös muissa huijaustyypeissä on poliisin mukaan kevään aikana näkynyt kasvua. Lieviä petoksia on alkuvuodesta 2020 tilastoitu 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Poliisi muistuttaakin, että mitään pankki- tai muita henkilötietoja ei pidä ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poliisi tai mikään muu viranomainen ei myöskään koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia tai tunnuslukuja.

Jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, tulee lisävahinkojen estämiseksi olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin. Sen jälkeen on syytä tehdä poliisille rikosilmoitus.

Huijauksilta voi välttyä, kun muistat muutaman perusasian:

Poliisi tai muu viranomainen ei tule tekemään koronatarkastuksia tai -mittauksia. Tuntemattomia henkilöitä ei tule päästää sisään tekemään tällaisia. Älä päästä tuntemattomia henkilöitä kotiisi.

Ole tarkkana verkossa: liikkeellä on erilaisia koronaan liittyviä huijauksia ja valeverkkokauppoja.

Älä luovuta verkkopankkitunnuksia tai salasanoja, älä avaa epäilyttäviä linkkejä äläkä lähetä rahaa tuntemattomille.

Älä anna omia verkkopankkitunnuksiasi tai salasanojasi kenellekään tuntemattomalle.

Jos epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voit tehdä sähköisesti osoitteessa www.poliisi.fi/asiointi.

Lue lisää

Poliisi lopetti teuraskuljetuksesta karanneen kyytön – ehti olla vapaana lähes kaksi viikkoa

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Vasemmistoliiton kansanedustaja on huolissaan syrjäseutujen poliisien riittävyydestä – näkee ristiriidan hallitusohjelman ja palveluiden keskittämisen välillä

Poliisin kaasusumutteen käytöstä Elokapina-mielenosoituksessa aloitetaan esitutkinta