Et varmaankaan halua savuja sisälle ensimmäisellä mökkireissulla talven jälkeen – näin takan lämmitys sujuu ilman ikäviä yllätyksiä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Et varmaankaan halua savuja sisälle ensimmäisellä mökkireissulla talven jälkeen – näin takan lämmitys sujuu ilman ikäviä yllätyksiä

Jotta takan hormi vetää kunnolla ja takan käyttö on turvallista, on syytä ottaa huomioon muutama asia.
Maarit Cederberg
Maltillinen lämmittäminen pidentää tulisijojen ja hormien ikää. Liian nopeassa palamisessa lämpö karkaa harakoille, eikä tulisija ehdi varastoida lämpöä.

Kun mökkeilyn aloittaa talven jäljiltä, ja takkaa käyttää ensimmäisen kerran pitkään aikaan, ei ole kiva saada savuja sisälle. Jotta takan hormi vetää kunnolla ja takan käyttö on turvallista, on syytä ottaa huomioon muutama asia.

Työtehoseuran, HSY:n ja Turun kaupungin Kuivaa asiaa -hankkeen tiedotteessa kerrotaan, miten mökkeilijä voi varmistaa tulisijan turvallisen käyttöönoton.

Ensinnäkin kylmä hormi kannattaa esilämmittää huolellisesti ja käyttää sytytyksessä pieni määrä pienikokoista kuivaa puuta ja polttaa hyvällä vedolla. Näin hormiin muodostuva kosteus saa vauhtia ja hormi kuivuu.

"Ensimmäinen käynti mökillä talven jälkeen voi aiheuttaa tulisijalle vahinkoa, jos sen lämmittää liian innokkaasti. Kylmän tulisijan lämmitys kannattaakin aloittaa varovaisesti",Kuivaa asiaa -hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela muistuttaa tiedotteessa.

Erityisen hankalaa lämmittäminen voi olla silloin, kun mökin sisällä on viileää sekä kosteaa ja samaan aikaan ulkona oleva ilma on sisäilmaa lämpimämpää. Silloin nimittäin hormissa ei ole nostetta, ja takan sytytys vaikeutuu.

Warma-Uunien toimitusjohtaja Vesa Salminen huomauttaa, että vastoin monien puheita takka ei ole koskaan se, joka niin sanotusti vetää, vaan se on takan hormi.

"Ensimmäiseksi pitää varmistaa, että kylmään hormiin saadaan veto. Vedon voi tarkistaa pitämällä palavaa tulitikkua esimerkiksi takanluukun raossa. Jos savu lähtee nousemaan ylös hormiin, vetoa on riittävästi", Salminen neuvoo.

Hyviä keinoja vedon saamiseksi ovat esimerkiksi lämminilmapuhallin tai hiustenkuivaaja. Hormia voi lämmittää myös polttamalla esimerkiksi kynttilää tulipesässä. On hyvä pitää mielessä, että hormia kannattaa lämmittää riittävän kauan.

"Käyttämätön hormisto kerää kosteutta. Jos hormi on liian kylmä, tulipesään sytytetty tuli voi aiheuttaa höyrylukon piippuun. Silloin kosteus valuu alas ja työntää savut sisälle. Sytytyksessä kannattaa käyttää sytytys- tai ns. kesäpeltiä, jos sellainen on, sillä se poistaa lähes aina sytyttämisen vetomurheet", Salminen kertoo.

Takan lisäksi myös saunan kiukaan kohdalla on tärkeää tarkistaa ensin kiukaan ja hormien kunto ennen sytyttämistä. Kannattaa muistaa, että laadukaskin hormi saattaa ylikuumentua kiukaan pitkän ja liian tehokkaan lämmityksen seurauksena.

Kun hormin veto on varmistettu, puut ladotaan tulipesään vain kolmasosan pesän tilavuudesta. Lämmitys aloitetaan pienillä puilla ja kokoa kasvatetaan loppua kohti. Uudet puut lisätään vasta, kun liekki hiipuu.

"Käytä tulisijassasi vain kuivaa puuta, älä polta roskia. Kostea puu ei lämmitä niin tehokkaasti kuin kuiva puu ja se nokeaa tulisijaa ja heikentää tulisijan kuntoa. Lisäksi kostean puun ja roskien poltosta syntyy erityisen paljon terveydelle haitallisia päästöjä", HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä painottaa.

Maltillinen lämmittäminen pidentää tulisijojen ja hormien ikää. Liian nopeassa palamisessa lämpö karkaa harakoille, eikä tulisija ehdi varastoida lämpöä. On hyvä pitää mielessä, että päästötkin ovat tällöin suuremmat kuin maltillisessa palamisessa.

"Häkävaaran takia tulisijan pellit voi sulkea vasta sitten, kun viimeinenkin hehkuva kekäle on sammunut. Myös tuhkatilaan on saattanut pudota kyteviä hiiliä", Salminen muistuttaa.

Lue lisää:

Sisäministeriö suositteli maaliskuussa vain välttämättömien nuohousten tekemistä – nyt ministeriö muistuttaa, ettei nuohouksia pidä siirtää perusteettomasti

Sopisiko lähikaupan kylkeen klapiautomaatti? Oikeaoppinen polttopuun käyttö vähentäisi hiukkaspäästöjä

Lue lisää

Venäläisten mökkeilykulttuuri eroaa suomalaisten mökkeilystä – Tänä kesänä venäläiset puuttuvat mökkimaisemasta lähes täysin

Iskikö juhannuksena mökkikuume? Asiantuntija kertoo, mitä asioita moni ei muista huomioida mökkikaupoilla, vaikka kannattaisi

Ammattijärjestäjä haastaa miettimään mökin tavaramäärän tarpeellisuutta – "Ongelma on siinä, että sitä tavaraa sitten kannetaan kaksin käsin mökille"

Tokiossa ei kisata, mökillä kyllä: MT tarjoilee ohjeet mökkiolympialaisiin