Ravintolat avaavat ovensa – asiakkaita sisään enintään puolet normaalista - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Ravintolat avaavat ovensa – asiakkaita sisään enintään puolet normaalista

Kirjastoihin pääsee lainaamaan kirjoja ja lukemaan lehtiä. Myös monet uimahallit avaavat ovensa.
Kaikille ravintolan asiakkaille pitää olla istumapaikka. Lehtikuva / Olivia Ranta

Ravintolat saavat tänään avata ovensa, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu. Ravintolat saavat olla auki enintään kello 23:een asti, ja alkoholin tarjoileminen on lopetettava kello 22. Ravintolaan saa ottaa sisään vain puolet nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Kaikille ravintola-asiakkaille pitää olla istumapaikka.

Lisäksi ravintoloiden tulee muun muassa ilmoittaa asiakkailleen näkyvästi, etteivät oireiset saa tulla ravintolaan. Myös käsien pesuun tai desinfiointiin tulee olla näkyvä mahdollisuus.

Ravintolat ovat olleet suljettuina huhtikuun alusta alkaen, mutta ruuan myynti ulos on ollut sallittua. Eduskunta hyväksyi perjantaina väliaikaisen lakimuutoksen. Hallituksen on määrä arvioida seuraavan kerran juhannusviikolla, onko rajoituksia syytä lieventää tai tiukentaa.

Tänään myös suurin osa uimahalleista avataan kävijöille. Muista sisäliikuntapaikoista osa avaa ovensa tänään, osa myöhemmin kesällä.

Kirjastoihin pääsee sekä lainaamaan kirjoja että lukemaan lehtiä. Myös kirjastoautot lähtevät kierroksilleen. Muutamia kaupunkien sivukirjastoja kuitenkin avataan vasta myöhemmin kesällä.

Museoista monet avaavat ovensa huomenna tiistaina, osa jo tänään. Osa museoista on turvallisuuden nimissä luopunut yleisöopastuksista kesä- ja heinäkuun ajaksi.

Kaikkien palvelujen käyttöönottoon liittyy ohjeita tai rajoituksia, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Aukioloaikoja on lyhennetty, kävijämäärää rajattu ja yleisötilaisuuksia peruttu.

Valmiuslain nojalla hallitus on rajoittanut kansalaisten kokoontumista. Kesäkuun alusta alkaen enintään 50 hengen kokoontumiset ovat sallittuja. Yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun asti.

Kokoontumisrajoitus ei koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten yksityisjuhlia tai yksityisiä kokouksia. Hallitus kuitenkin suosittelee, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi yli 50 hengelle.

Lue lisää

IMF ennustaa koronan koettelevan odotettua kovemmin maailmantaloutta: kutistuu tänä vuonna 4,9 prosenttia

Koronaepidemia on lisännyt lasten ja nuorten syrjäytymistä ja heikentänyt perheiden hyvinvointia – työryhmä kaipaa suunnitelmaa asioiden korjaamiseksi

Terve ylpeys on paikallaan

Huomisesta alkaen ravintolat saavat ottaa sisään enemmän asiakkaita ja tarjoilla alkoholia myöhempään – osa rajoituksista pysyy