Tulvaturismi ja vesiskootterit viranomaisten riesana - katso video Rovaniemen tulvasta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Tulvaturismi ja vesiskootterit viranomaisten riesana - katso video Rovaniemen tulvasta

Tulvien katsojat ja vesiskoottereilla ajavat ihmiset muodostuivat tulvasuojelun ongelmaksi Rovaniemellä viikonloppuna.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan runsas ”tulvaturismi” on haitannut meneillään olevia tulvasuojelutoimia sekä ruuhkauttanut paikoin liikennettä.

Erityisesti Rovaniemellä ongelmaksi ovat muodostuneet myös jokialueella ajelevat vesiskootterit, joiden muodostamat aallot ovat vaurioittaneet tehtyjä tulvasuojauksia. Ainakin yhden kohteen suojausten tiedetään pettäneen aaltojen vuoksi.

Ounasjoen vedenkorkeuden arvioitiin nousevan Kittilässä vahinkorajalle sunnuntai-iltana tai maanantaina. Tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä.

Koko Ounasjoen vesistön vedenkorkeus on Könkäänkin vesistöennusteen mukaan nousemassa todella korkealle.

Vesi on noussut jo tulvavahinkorajalle Rovaniemellä ja katkaissut useita katuyhteyksiä. Rantarakenteita ja mökkejä on kastunut. Keskikaupungin kohdalla Ounaskoskessa virtaama oli kasvussa ja Ounasjoella kaupungin pohjoispuolella tulva huuhteli venesatamia, uimapaikkoja ja muun muassa Arktisen keskuksen puistoa. Myös Salmijärven ja Keinuvuopajan pinnat nousivat.

Tornionjoelle ennustetaan suurinta tulvaa puoleen vuosisataan. Veden pinta nousee myös koko Ounasjoen vesistössä nopeasti.

Suomen Ympäristökeskuksen hydrologien mukaan helteet sulattavat lunta todella nopeasti Tornionjoella. Alkaneen viikon lopulle ajoittuvasta tulvasta ennustetaan suurinta 50 vuoteen.

Ennusteen mukaan myös Ounasjärven vedenkorkeus voi nousta uuteen ennätykseen 70 vuotta pitkällä havaintojaksolla. Kittilän yläpuolella Könkään aseman yläpuolinen lumen vesiarvo oli perjantaina hieman yli 100 mm.

Kemijoen vesistössä Kemijärven tulovirtaama nousi perjantaina huippuunsa, hieman yli 3000 kuutiometrin sekunnissa. Hydrologien mukaan menee vielä reilu viikko ennen kuin virtaama laskee alle 2000 kuutiometrin sekunnissa.

Koillisessa Oulankajoen läheisessä Ala-Kitkassa vedenkorkeus voi ennusteen mukaan myös nousta ennätyslukemiin alkaneella viikolla. Kuusamossa Kivirannantie on poikki. Myös muita tieosuuksia voi katketa tulvien takia. Sallassa Koutajoen vesistössä Niemelän kylä on jäänyt tulvan saartamaksi.

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen Jongunjärvi on jo kääntynyt laskuun ja ennusteen mukaan Pudasjärvi seuraa perässä päivän tai parin sisään. Länsirannantie ja Jaalangantie on suljettu tulvan vuoksi.

Lue lisää

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Majavat tulvittavat nyt vesistöjä 11 kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten

Tornionjoen tulva huipussaan – ei ylittänyt tulvapenkereitä

Muonionjoen tulva huipussaan - liikenne Ruotsiin poikki