Pelastuslaitos otti tulvatilanteen johtovastuun - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Pelastuslaitos otti tulvatilanteen johtovastuun

Lapin pelastuslaitos otti maanantaina tulvatilanteen yleisjohtovastuun. Pelastuslaitos johtaa jatkossa viranomaisten ja järjestöjen toimintaa tulva-alueilla.
Ilpo Kiuru
Koirien tuonti Ylikylän uimapaikan pysäköintialueelle on kiellettyä, joskin myös mahdotonta.

Pelastusviranomaisen vastuulla on tulvatilanteen yleisjohto tilanteessa, jossa pelastustoimintaan osallistuu useamman toimialan viranomaisia. Yleisjohtaja vastaa tilannekuvan ylläpitämisestä ja toiminnan yhteensovittamisesta.

Lapin pelastuslaitos kokoaa tulvatilannekuvaa tulvatilannekeskuksessa Rovaniemellä. Pelastuslaitos koordinoi eri viranomaisten ja järjestöjen yhteistoimintaa tulva-alueilla. Yleisjohtajana toimii tilanteessa Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto.

Lappiin ennustetut suurtulvat näyttävät ennusteiden mukaan toteutuvan tämän viikon aikana. Keskimääräisen kevättulvan taso on ylitetty ainakin Rovaniemellä, Kittilässä ja Inarissa.

Tornionjoella virtaamien ennustetaan kasvavan lähelle ennätyslukemia. Vedenkorkeuden arvioidaan Tornionjoella nousevan vielä reilun metrin nykyistä korkeammalle. Tulvahuippu Tornionjoella arvioidaan olevan tämän viikon loppupuolella tai kesäkuun toisen viikon alussa.

Poikkeuksellisessa tilanteessa vesi voi katkaista tieyhteyksiä ja tulvavahinkoja voi syntyä niilläkin alueilla, missä tulvavahinkoja ei ole aiemmin ollut. Vesisateet voivat vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Pelastuslaitos kehottaa noudattamaan tulvatilanteessa viranomaisten antamia ohjeita ja antamaan työrauhan pelastustyöntekijöille. Etenkin Rovaniemellä viranomaisten työskentelyä ovat häirinneet veden nousua katsomaan tulleet ”tulvaturistit”. Myös tulva-alueella ajelleet vesiskootterit ovat aiheuttaneet häiriöitä.

Pelastuslaitos kehottaa jatkamaan omatoimista varautumista tilanteen edellyttämällä tavalla. Ohjeita kiinteistöjen ja omaisuuden suojaamiseen löytyy pelastuslaitoksen verkkosivuilta.

Ohjeita tulvavahinkojen ehkäisyyn ja omatoimiseen varautumiseen saa myös Lapin pelastuslaitoksen tulvainfopuhelimesta, p. 040 126 4030 (klo 8 -21)

Lue lisää

Uskaltaako maaseudulla enää asua?

Tornion- ja Simojokeen on noussut lohia runsaammin kuin kolmena edellisenä vuonna – viileä kevät ja myöhäinen tulva viivästyttivät lohen nousua

Unto-myrsky piti pelastuslaitoksen kiireisenä: Kaatoi puita ja aiheutti sähkökatkoja Pohjois-Karjalassa

Miksi vain kaupungit saavat suoraa tukea? – Rakennerahastoneuvotteluissa röyhkeitä käänteitä