Suomen Kiinteistönvälittäjät: Asuntokauppa palasi lähes normaaliin toukokuussa – yleisesittelyt alkavat kesäkuussa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Suomen Kiinteistönvälittäjät: Asuntokauppa palasi lähes normaaliin toukokuussa – yleisesittelyt alkavat kesäkuussa

Loma-asuntokauppojen vilkastumisesta koko maassa raportoi valtaosa välittäjistä.
Jyrki Johannes Tervo
Oulussa ja Kainuussa lähes kaikki asunnonvälittäjät ovat ottamassa yleisesittelyt käyttöön välittömästi. Pääkaupunkisedulla noin puolet välittäjistä on siirtymässä takaisin yleisnäyttöihin.

Asuntokauppa nousee kohisten – ja käänne tapahtui toukokuun aikana.

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) viides poikkeusolojen aikainen kysely kertoo ratkaisevasta käänteestä asuntokaupassa toukokuussa. SKVL:n jäsenten kokonaiskauppamäärä oli toukokuussa enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin tason. Nousu huhtikuun lukemista on merkittävä ja erityisesti yli 70-vuotiaiden toimeksiantajien uskallus myydä asuntojaan on noussut selvästi. Välittäjät raportoivat selvän käänteen tapahtuneen ylöspäin ja kaupankäynnin olevan lähes normaalia tai normaalia vilkkaampaa toukokuun lopulla. Asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan.

Toukokuun lopussa tehtyyn kyselyyn vastasi yli 70 prosenttia SKVL:n yrityksistä, joita Suomessa on yli 400. Välittäjiä näissä toimii yli 1 600. SKVL:n jäsenten välityksellä tehdään Suomessa yli 40 prosenttia vanhojen asuntojen välittäjien kautta tehdyistä kaupoista.

”Jo tieto epidemian rauhoittumisesta toi liikettä asunnonvaihtajiin. Perus asunnonvaihtotarve ja vihreään ja valoisaan vuodenaikaan kuuluva vilkas pientalo- ja loma-asuntokauppa tuovat omalta osaltaan lisää nousua kauppamääriin”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

SKVL ennustaa, että kauppamäärät nousevat edelleen muutaman prosentin jo kesäkuussa.

Alueellisesti nousu ei ole aivan tasaista Suomessa. Suurimmat odotukset osakehuoneistokaupan kasvusta ovat Mannerbergin mukaan Tampereen, Turun, Oulun ja pääkaupunkiseudun alueella sekä yllättäen myös Kainuussa, Kaakkois-Suomessa ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

Koronan aikana käyttöön otettu rajoitus yleisistä esittelyistä poistui kesäkuun alussa. Tästä huolimatta moni välittäjistä on huomannut yksityisesittelyiden olevan tehokkain tapa esitellä asuntoja ja aikoo jatkaa ainakin toistaiseksi samalla mallilla.

Alueelliset erot ovat näkyvissä siten, että esimerkiksi Oulussa ja Kainuussa lähes kaikki ovat ottamassa yleisesittelyt käyttöön välittömästi. Pääkaupunkisedulla noin puolet välittäjistä on siirtymässä takaisin yleisnäyttöihin.

Kyselyn perusteella kysytyin asumismuoto on nyt omakotitalo. 36 prosenttia raportoi omakotitalon olevan kiinnostavin, 22 prosenttia kerrostaloasunnon ja 16 prosenttia rivitalon.

65 prosenttia kyselyyn vastanneista välittäjistä kertoo omakotitalojen kysynnän kasvaneen paljon tai jonkin verran. Kiinnostus omakotitaloihin on vahvinta pääkaupunkiseudun ulkopuolella Uudellamaalla, Oulussa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

”Perinteisesti kevät on muutenkin vilkasta pientalokaupassa mutta nyt on havaittavissa, että kiinnostus on korkeampaa jonkin verran kasvukeskusten ulkopuolella sijaitseviin hyväkuntoisiin omakotitaloihin”, kertoo Mannerberg.

Kyselyn vastaajista 44 prosenttia raportoi asuntolainan saannin vaikeutuneen asunnonostajille. Pankkien alhaiset näkemykset talojen vakuusarvioista vaikeuttavat asuntokauppaa merkittävästi. Erityisesti Pohjanmaalla, Hämeessä ja Pirkanmaalla pankit ovat poikkeuksellisen nihkeitä lainanmyönnössään.

Pääkaupunkiseudulla lähes seitsemän kymmenestä välittäjästä raportoi, että ostajia kiinnostavaa myytävää on vähemmän kuin kysyntää. Myyjät ovat kuitenkin heränneet ja yhteydenottojen määrä on noussut merkittävästi toukokuussa.

”Asuntokaupassa ei ole enää odotettavissa mitään dramaattisia pudotuksia, ja kaupankäynti on kesän myötä normalisoitumassa kuten jo aiemmin ennustimme. Sama ilmiö on toistunut myös muualla Euroopassa ja USA:ssa kauppamäärät ovat palautumassa nopeaan tahtiin, sitä mukaa kun epidemia hellittää”, toteaa SKVL:n Mannerberg. 

Loma-asuntokauppa on jatkanut selvää vilkastumista toukokuussa. Kysynnän vilkastumisesta koko maassa raportoi jopa 70 prosenttia välittäjistä. Ostajat ovat edelleen hyvin tarkkoja mökkien sijainnista ja varustelutasosta. Hyväkuntoinen mökki veden äärellä on selvästi halutuin, jos hintapyyntö on realistinen. Alueelliset erot kysynnässä ovat melko suuria. Esimerkiksi Etelä-Savossa, Kanta Hämeen alueella, Oulussa, Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa sekä Uudellamaalla Porvoon suunnalla ja Hangossa on suurimmat nousut loma-asuntojen kysynnässä.

Lue lisää: Näin tuunaat mökkisi myyntikuntoon – "Kaikki menevät kaupaksi, kun hintapyyntö on realistinen"

Jyrki Johannes Tervo
Oulussa ja Kainuussa lähes kaikki asunnonvälittäjät ovat ottamassa yleisesittelyt käyttöön välittömästi. Pääkaupunkisedulla noin puolet välittäjistä on siirtymässä takaisin yleisnäyttöihin.
Lue lisää

Koronan vuoksi sukeltanut asuntokauppa palautumassa vauhdilla – omakotitalokauppa oli kesäkuussa jo vuodentakaista vilkkaampaa

Mökkikauppa käy kuumana – suurissa mökkikunnissa kesäkuussa jopa 75 prosenttia enemmän mökkikauppoja verrattuna vuodentakaiseen

Vanhojen osakeasuntojen kauppa sukelsi toukokuussa – määrä putosi lähes kolmanneksella

Iskikö juhannuksena mökkikuume? Asiantuntija kertoo, mitä asioita moni ei muista huomioida mökkikaupoilla, vaikka kannattaisi