Hallituksen tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä – hyödyksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Hallituksen tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä – hyödyksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä

Maskien käyttö auttaisi riskitilanteissa estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.
Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Tiedepaneelin eilen julkaistun raportin mukaan riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä. Tehokkaiden rokotteiden tuotannon ja jakelun odotetaan optimistisissakin arvioissa tapahtuvan vasta jossakin vaiheessa ensi vuotta.

Siihen asti maskien käyttäminen on tiedepaneelin mukaan suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä, mahdollisesti alueen tartuntatautitilanteesta riippuen.

Raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

Tiedepaneelin tehtävänä oli tukea valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamaa valmisteluryhmää koronakriisin haitallisten vaikutusten arvioinnissa ja ehkäisyssä sekä rajoitustoimien purkamiseen ja Suomen jälleenrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tiedepaneelin jäseninä on useita eri alojen asiantuntijoita, muun muassa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Tiedepaneelin raportin maskisuosituksesta uutisoi ensin Verkkouutiset.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan näyttö kasvosuojusten vaikutuksesta on vähäinen.

Selvityksen mukaan kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta se ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta.

Ministeriön selvitys ei ottanut kantaa siihen, kannattaisiko kasvosuojuksia käyttää. Hallituksen odotetaan päättävän jatkosta tällä viikolla.

Lue lisää

Jutta Urpilainen kannustaa elintarvikeyrityksiä investoimaan – ruokaturvan heikentymisestä kärsivästä Afrikasta löytyy kysyntää suomalaiselle osaamiselle

Suomen kannat maataloudesta kuultu EU:n elvytyksessä – Marin: "Viimeisin ehdotus mennyt oikeaan suuntaan"

Emeritusprofessori: Meillä jokaisella on velvollisuus käyttää maskia – miksi mediassakin ohjeistetaan ”yskimään tai aivastamaan hihaan”?

Suositus kasvomaskien käytöstä tärkeä