Lämpöaalto sulattaa Lapin lumia ja nostaa vielä jokien pintoja - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Lämpöaalto sulattaa Lapin lumia ja nostaa vielä jokien pintoja

Lapin jokien virtaamat ovat kasvaneet suuriksi lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulamisen vuoksi.
Ilpo Kiuru
Rovaniemen eteläpuolella sijaitseva Illinallas miltei ammottaa tyhjyyttään, kun Valajaskosken voimalan tulvaluukut ovat auki. Siitä huolimatta tulvavesi on ylhäällä runsaat 10 kilometriä ylempänä Rovaniemen keskustassa.

Vedenpinnat ovat nousseet paikoin vahinkorajoille. Tulvahuiput ajoittuvat Tulvakeskuksen mukaan enimmäkseen tälle viikolle.

Lunta on vielä paikoin Tunturi-Lapissa sekä runsaammin Käsivarressa. Sään viilentyminen viime viikolla hidasti virtaamien kasvua ja pitkitti tulvan kestoa. Tälle viikolle on ennustettu sateita, jotka voivat vielä kasvattaa virtaamia.

Ivalojoella paikalliset sateet ovat nostaneet pintaa tiistai-illasta alkaen. Pajakosken alueella nousu oli noin 40 senttiä, mutta keskiviikkona virtaama kääntyi Pajakosken mittausasemalla jo laskuun. Ivalon kylän kohdalla joen vedenpinta on vielä nousussa. Huipun ennustetaan olevan tänään tai huomenna.  

Sateet jatkuvat paikallisina koko keskiviikon. Siksi vedenpinnat nousevat edelleen.

Tulvakeskus arvioi, että Ivalossa korotetut tulvapenkereet estävät merkittävien tulvavahinkojen syntymisen. Muualla jokivarressa sen sijaan on paljon rakenteita ja asumuksia, joille tulva voi aiheuttaa vahinkoa.

Ounasjoen vedenkorkeus on Kittilässä vahinkorajan tuntumassa edelleen. Runsaat sateet voivat nostaa veden vahinkorajan yli.

Rovaniemellä tulva on jo laskenut vahinkorajan alapuolelle. Vesi ehti katkaista useita katuyhteyksiä.

Unarin vedenkorkeus on jo laskussa, mutta pysyy vahinkorajan yläpuolella muutaman päivän.

Pelastuslaitos kehottaa edelleen tulvia katsomaan tulleita ihmisiä antamaan tilaa viranomaistoiminnalle ja välttämään turhaa oleskelua apua vaatien paikkojen läheisyydessä.

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 10. päivän jälkeen. Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, ja myös Pellossa vahinkorajan ylittyminen on ennusteen mukaan epätodennäköistä. Muoniossa vedenkorkeus voi nousta lähelle ennätyskorkeutta.

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen Jongunjärvellä tulvahuippu saavutettiin perjantaina ja järvi on jo kääntynyt loivaan laskuun. Myös Pudasjärvi on laskussa. Länsirannantie ja Jaalangantie on suljettu tulvan vuoksi liikenteeltä.

Kuusamon seudulla kesäkuun alkupuolen tulvahuipun ennustetaan jäävän mittaushistorian maksimia pienemmäksi. Sallan kunnassa Koutajoen vesistössä Niemelän kylä on jäänyt tulvan saartamaksi. Kuusamossa Kivirannantie on poikki ja myös muita tieosuuksia voi katketa tulvien takia.

Juttua on päivitetty Lapin pelastuslaitoksen tiedoilla klo 15.05.

Lue lisää

Majavat tulvittavat nyt vesistöjä 11 kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten

Tornionjoen tulva huipussaan – ei ylittänyt tulvapenkereitä

Muonionjoen tulva huipussaan - liikenne Ruotsiin poikki

Kuola-joen ylittävä silta sortui Venäjällä – Murmansk rautatiemotissa