Kotimaa

Korkeakoulujen etäopetuksen jatkuminen saattaa vaikuttaa vuokra-asuntomarkkinoihin – "Ei ehkä tule niin isoa kysyntäpiikkiä ja muuttorumbaa kuin yleensä"

Kysynnän jakautuminen pidemmälle ajalle voisi laskea vuokria mutta vain hieman ja väliaikaisesti, kerrotaan OP:sta ja Vuokraturvasta.
Kuvat: Pentti Vänskä, Johannes Tervo
Etäopetuksen suosiminen voi vaikuttaa opiskelijoiden halukkuuteen muuttaa opiskelupaikkakunnalle. Kuvituskuva.

MT uutisoi eilen, että suuri osa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista aikoo jatkaa opetustaan tulevana syksynä pääasiassa etäyhteyksillä koronavirusepidemian vuoksi.

Etäopiskelun suuri määrä voi johtaa siihen, että uudet opiskelijat epäröivät opiskelupaikkakunnalle muuttoa. Myös vanhempien opiskelijoiden paluu opiskelupaikkakunnalle kesän jälkeen voi olla vaakalaudalla, jos syksyn kurssit eivät vaadi läsnäoloa.

Voiko tämä vaikuttaa asuntomarkkinoihin suurissa opiskelukaupungeissa?

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kertoo, että jos koronavirusepidemia pahenisi tai sen toinen aalto iskisi Suomeen, se saattaisi vaikuttaa melko paljon opiskelijoiden käytökseen ja vuokra-asuntomarkkinoihin.

Metsolan mukaan opiskelijat saattaisivat silloin muuttaa opiskelukaupunkeihin porrastetusti loppukesän ja syksyn aikana normaalin yhtäaikaisen ryntäyksen sijaan.

"Kysynnän porrastuminen olisi hyvä asia sekä asuntomarkkinoille että opiskelijoille", Metsola kommentoi.

Porrastuminen voisi johtaa vuokrien tilapäiseen laskemiseen Metsolan arvion mukaan noin kymmenillä euroilla kuussa.

Myös OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie arvioi, että vuokra-asuntojen kysyntä voi jakautua pidemmälle ajalle, jos monet koulut suosivat pääosin etäopetusta tai jos opiskelijat eivät uskalla muuttaa koronavirusepidemian vuoksi.

"Ei ehkä tule niin isoa kysyntäpiikkiä ja muuttorumbaa kuin yleensä, jos osa opiskelijoista odottelee eikä muuta heti lukukauden alussa", Christie kertoo.

Christie toteaa, että kysynnän tasoittuminen voisi pudottaa vuokra-asuntojen hintoja hetkellisesti, mutta summat eivät ole hänestä merkittävän suuria.

Etuna porrastumisesta Christie mainitsee myös sen, että asunnon varmasti tarvitseville opiskelijoille voi olla tarjolla enemmän vaihtoehtoja. "Aikainen lintu madon syö ja voi saada paremman asunnon. Kannattaa olla ajoissa", Christie summaa.

Sekä Metsola että Christie kuitenkin toteavat, että tilannetta on vaikea arvioida tarkasti vielä tässä vaiheessa.

Jos koronavirustilanne pysyy nykyisen kaltaisena ja korkeakoulut lisäävätkin lähiopetuksen määrää, tulee suurin osa opiskelijoista muuttamaan opiskelupaikkakunnille aivan normaalisti, Metsola arvioi.

Asuntokaupan osalta tilanne vaikuttaa vakaalta. Toimitusjohtaja Janne Kumpulainen Kiinteistömaailma Helsinki Munkkiniemestä kertoo, ettei usko etäopiskelun jatkumisen heikentävän asuntokauppaa pääkaupunkiseudulla.

"Emme voi pitää asiaa riskinä", Kumpulainen kommentoi.

Yksi syistä on se, että opiskelijoille usein hankittaville pienille asunnoille riittää Kumpulaisen mukaan joka tapauksessa paljon kysyntää, koska niitä on tarjolla niukasti.

OP:n Christie ei myöskään usko omistusasuntojen markkinoiden heilahtavan.

Lue lisää:

Moni korkeakoulu jatkaa etäopetusta tulevana syksynä – kannattaako muuttaa uudelle paikkakunnalle, jos valtaosa luennoista on verkossa?

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola: "Lisäkoulutuspaikat tulevat pääosin teknillisille ja kauppatieteen aloille"

Lue lisää

Vapaat opiskelija-asunnot käyvät nyt vähiin – suurissa kaupungiessa jäljellä vain satunnaisia soluja

Hypo: Etäopiskelu laskee asuntojen hintoja, lasku kovinta maakuntakeskuksissa

Näin tuunaat mökkisi myyntikuntoon – "Kaikki menevät kaupaksi, kun hintapyyntö on realistinen"

Airbnb-majoittajat hakevat nyt pitkäaikaisia vuokralaisia – pohjoisen majoittajat välttivät juuri ja juuri katastrofin