Kuuma kesäsää tuo myös riskejä – metsäpalovaroitukset kattavat ensi viikolla koko Suomen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kuuma kesäsää tuo myös riskejä – metsäpalovaroitukset kattavat ensi viikolla koko Suomen

Juhannuskokkojen polttaminen voi jäädä väliin tänä kesänä.
Metsäpalovaroitukset saattavat käydä juhannuskokkojen kohtaloksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Metsäpalovaroitukset laajenevat ensi viikon alussa. Juhannusviikon keskiviikkona varoitukset ovat voimassa koko Suomessa metsäpalojen vaaran ollessa suuri.

Ilmatieteen laitos kertoo, ettei juhannusviikonlopun metsäpalovaroitusten laatua tiedetä vielä tarkasti.

"Seuraamme tilannetta tarkasti. Kysymysmerkkinä ja muuttujana on se, että keskiviikon aikana maassamme myös sadekuurojen todennäköisyys on suuri. Tämänhetkisten ennusteiden perusteella erityisesti keskiviikon ja mahdollisesti torstain aikana sadekuurot leviäisivät lännestä aina pohjoiseen saakka", Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoo.

Ilmatieteenlaitoksen metsäpaloindeksi- ja ennustemallit eivät vielä ylety juhannusviikonlopulle saakka. Ilmatieteen laitos kertoo, että vain jonkinlaiset sateet eivät itsessään poista mahdollisuutta metsäpalovaroitusten pahenemiselle. Rankkakaan sade ei riitä, jos se jää vain pienelle alueelle.

"Vielä ei ole täysin varmaa, kuinka paljon sataa ja kuinka laaja-alainen sadealue on. Vaikka jossain tulisi vahvojakin sadekuuroja, niin jos ne jäävät paikallisiksi, ei metsäpalojen vaara poistu niiden myötä. Runsaammalla sademäärällä on jo vaikutus maastoon", meteorologi Siiskonen avaa tilannetta.

Metsäpalovaroitukset saattavat siis käydä koko maassa juhannuskokkojen kohtaloksi, sillä varoituksen voimassa ollessa avotulen teko ei ole luvallista. Kokko katsotaan avotuleksi. Varsinkin tuulisella säällä laiton avotulen teko aiheuttaa hengenvaaran.

Lapissa poikkeuksellinen tulvakevät on päättymässä, mutta vesimassoista huolimatta tulvat eivät välttämättä auta metsäpalojen riskeihin.

"Kun luvassa on pitkän aikaa kuivaa ja lämmintä säätä suurella maastoalueella, ei tulvalla ole välttämättä merkitystä joka puolelle aluetta", Siiskonen toteaa.

Lämmin keli jatkuu Suomessa myös juhannusviikon alussa.

Lue lisää

Metsäpalot ja ilmaston lämpeneminen muodostavat toisiaan kiihdyttävän kierteen

Metsäpalovaroitukset muuttuivat – nykyisin paloista varoitetaan kolmiportaisella asteikolla

Luvassa viileää säätä ja matalapaineita - viitteitä uusista myrskyistä ei ole

Metsähallitus jyrähtää retkeilijöille: Jos metsäpalovaroitus on voimassa, avotulta ei saa tehdä edes kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden valmiilla tulentekopaikoilla