Viime vuonna sähkökatkojen pituudessa oli raju ero taajamien ja haja-asutusalueiden välillä: Keskimäärin sähköt olivat kerralla pois vain 36 minuuttia mutta asemakaava-alueiden ulkopuolella sähköjen palautumista sai odotella yli 10 tuntia - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Viime vuonna sähkökatkojen pituudessa oli raju ero taajamien ja haja-asutusalueiden välillä: Keskimäärin sähköt olivat kerralla pois vain 36 minuuttia mutta asemakaava-alueiden ulkopuolella sähköjen palautumista sai odotella yli 10 tuntia

Sillä, millaisella alueella asuu, on paljon vaikutusta sähkönjakelun varmuuteen.
Lari Lievonen
Keskeytystilaston mukaan asemakaava-alueella sähkönkäyttäjän kokema keskimääräinen keskeytysaika oli viime vuonna 36 minuuttia. Asemakaava-alueiden ulkopuolella sähkötön aika oli runsaat 10 tuntia.

Energiateollisuus ry:n keskeytystilaston mukaan sähkönjakelu oli vuonna 2019 keskeytyneenä noin 2 tuntia sähkönkäyttäjää kohden.

Taso on korkeampi kuin edellisenä vuonna. Energiateollisuuden mukaan edellistä vuotta pidempi sähkönjakelun katkos johtuivat vuodenvaihteen Aapeli-myrskystä sekä viime vuoden poikkeuksellisesta lumitilanteesta.

Sillä, millaisella alueella asuu, on paljon vaikutusta sähkönjakelun varmuuteen. Tämä johtuu siitä, että sähköverkon maakaapelointi on pidemmällä taajamissa kuin haja-asutusalueilla.

Keskeytystilaston mukaan asemakaava-alueella sähkönkäyttäjän kokema keskimääräinen keskeytysaika oli viime vuonna 36 minuuttia. Asemakaava-alueiden ulkopuolella sähkötön aika oli runsaat 10 tuntia. Keskivertoasiakas koki viime vuonna 7 sähkökatkoa.

Valtaosa sähkökatkoista johtui myrskyjen, lumen ja jääkuorman aiheuttamista vioista. Keskimääräisestä kahden tunnin keskeytyksestä asiakasta kohden 43 minuuttia aiheutui myrskyistä ja 47 minuuttia lumikuormista.

Vuoden 2019 keskeytystilasto perustuu 60 jakeluverkonhaltijan keskeytystietoihin. Tilasto kattaa 97 prosenttia Suomen jakeluverkkojen johtopituudesta.

Lue lisää:

Miljoonakulut aiheuttanut lumikaaos antoi arvokasta oppia – Kainuu on entistä valmiimpi suuriin sähkönjakeluhäiriöihin

"24 000 asiakasta saa yhteensä neljä miljoonaa euroa korvauksia" – Itä-Suomen sähköyhtiöille tykkylumesta noin 13 mijoonan vahingot

Lue lisää

Energiateollisuus: Myrsky katkaisi sähköt jopa sadaltatuhannelta – sähköverkot paikoin täysin tuhoutuneet

Sitra vastaa

Uutissuomalainen: Korona romahdutti energian hinnan

Energiateollisuus ja Ylemmät toimihenkilöt neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta