Tänä vuonna on hukkunut jo ainakin 59 – määrä jatkaa kasvamistaan - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Tänä vuonna on hukkunut jo ainakin 59 – määrä jatkaa kasvamistaan

Alkuvuonna hukkuneiden määrä on korkein kuuteen vuoteen.
Sanne Katainen
Jäihin on pudonnut alkuvuonna 19 ihmistä.

Suomessa on tänä vuonna hukkunut jo ainakin 59 ihmistä, selviää Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) tilastoista. Tiedot kerätään mediasta jälkikäteen, joten luku ei ole täsmällinen.

Viimeksi eilen hukkui kaksi ihmistä. Nuori mies hukkui Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Toinen henkilö, josta ei kerrottu tarkempia tietoja, hukkui Näsijärveen Tampereella.

Juhannuksena hukkui kahdeksan ihmistä, mikä oli keskimääräiseen nähden suuri luku.

"Juhannuksen aikana oli uimiseen liittyviä hukkumisia. Ihan uimarannoillakin, mikä on kohtalaisen poikkeuksellista," sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Jo toukokuun loppuun mennessä hukkuneita oli yli 40, mikä oli suurin määrä kuuteen vuoteen. Lukuun vaikutti etenkin jäihin pudonneiden suuri määrä. Jäihin hukkuneita oli alkuvuonna peräti 19.

Heinonen arvioi kevään ja kesään korkean hukkuneiden määrän selittyvän ainakin osittain sillä, että lämmin sää ja koronavirusepidemia ovat saaneet ihmiset viettämään normaalia enemmän aikaa vesillä.

Vesillä on tapaturmille Heinosen mukaan joitakin selkeitä riskitekijöitä. Itsestään selvin on pelastusliivien unohtaminen.

"Usein ollaan liikkeellä pienellä veneellä ja ihan tutuillakin vesillä, kun pudotaan veteen, eikä pelastusliivejä ole."

Heinonen myös muistuttaa, että hukkuminen on yleisimpiä lapsen tapaturmaisen kuoleman syitä. Hän korostaakin pienten lasten silmällä pitämisen tärkeyttä rannoilla.

Turvallisuuteen on Heinosen mukaan yksinkertaisia nyrkkisääntöjä.

"Uimaan ei pitäisi lähteä yksin, uitaisiin rannan suuntaisesti, muistettaisiin pelastusliivit. Ja jos alkoholia nauttii, niin olisi parempi pysyä rannalla," Heinonen listaa.

Lue lisää

Vedenjuonti saattaa laihduttaa, mutta kohtuus on siinäkin valttia – ravitsemusterapeutti varoittaa pahimmillaan hengenvaarallisista seurauksista

Pitäisikö divetymonoksidi kieltää?

Tein itte ja säästin eli sukellus keittiöoluen maailmaan

Namibia kävi kuivuuden partaalla: Uutta toimintatapaa tarvitaan niin maatiloilta, yrityksiltä kuin kansalaisilta