Kotimaa

K-kaupoissa tehdyt ostokset painottuivat korona-aikana aamun tunteihin

Korona-aikana K-kaupoissa aukioloa laajennettiin kaikkiaan lähes 4 000 tunnilla.
Jarkko Sirkiä
Korona-aikana kolme uutta K-Kauppaa siirtyi ympärivuorokautiseen aukioloon.

K-kaupoissa on asioita koronakevään aikana tavallista varhaisempiin kellonaikoihin. K-ryhmän tiedotteen mukaan ruokaostosten tekemisestä on tullut epidemian johdosta aamupainotteista. Tiedotteen mukaan kevään aikana asioinnit K-ruokakaupoissa jakaantuivat muutenkin aiempaa tasaisemmin eri vuorokaudenaikoihin.

Tiedotteessa kerrotaan, että asiakasmäärät ovat kasvaneet eniten kello 6–11. Myös myöhäisillan asiointi on lisääntynyt.

”Asiointien harventuminen ja jakautuminen laajemmalle aikavälille ilmenivät K-ruokakaupoissa varsin pian epidemian alettua. Aamuaikojen suosiota selittävät osaksi riskiryhmille tarjotut erikoisasiointitunnit, mutta selkeää nousua näkyy aamusta aamupäivään, aina kello 11 asti. Aamupäivä on kaupoissa perinteisesti rauhallinen aika, ja asioinnit juuri tuohon aikaan ovat epidemian aikana kasvaneet merkittävästi”, K-Citymarket ketjun johtaja Ari Sääksmäki sanoo.

Tavanomaisia "koko ostoskorin kauppareissuja" on tehty tiedotteen mukaan sekä aamu että ilta-aikoina. Perinteisesti viikon ruokaostokset on aiemmin tehty työpäivän jälkeen tai viikonloppuisin. Koronakeväänä myös yöasiointi lisääntyi.

”Usein aamu- ja lounasaikoina on aiemmin ostettu eväitä työhön tai kouluun. Myös ilta-aikoina ostokset ovat saattaneet olla nykyistä pienempiä, mutta nyt näihin aikoihin on ajoitettu suurempia ostoksia. Suomalaiset ovat käyneet ruokakaupassa koronan aikana myös öisin. Yöaikaan tehdyt ostokset ovat kuitenkin säilyneet melko samanlaisina kuin ennen epidemiaa: yöllä ostetaan usein tuotteita juuri sen hetken tarpeeseen”, Sääksmäki kuvailee.

Monissa K-kaupoissa aukioloaikoja on laajennettu koronakevään aikana. Lisäksi kevään aikana kolme uutta K-kauppaa on alkanut palvella vuorokauden ympäri. Pelkästään K-Citymarketeissa kasvatettiin huhti–toukokuussa aukioloaikoja lähes 4 000 tunnilla.

”K-kauppiaat ovat pystyneet reagoimaan uuteen tilanteeseen nopeasti. On äärettömän hyvä, että kaupat ovat olleet selkeästi enemmän auki, koska se tasoittaa kysyntähuippuja. Useimmissa kaupoissa aukiololaajennukset ovat pysyviä ja ne tulevat jatkumaan myös epidemian jälkeen. ”, Sääksmäki kertoo.

Hän sanoo odottavansa mielenkiinnolla, muuttuuko asiakaskäyttäytyminen pysyvästi, vai onko kyse pyrkimyksestä vähentää ihmiskontakteja.

Lue lisää

Korona vie kohta työn monilta

Laaja koronavirusrypäs paljastui Lieksassa – välitön maskisuositus voimaan kaupungin alueella, tartuntoja jäljitetään paikalliselta sahalta

Täällä Korona on ollut jo kauan vitriinissä – pieni museohelmi hurmaa kävijänsä

Vuotaneilla henkilötiedoilla voi tehtailla tilauspetoksia ja ottaa luottoa uhrin nimiin – kaikki pikavippiyrityksetkään eivät Finanssialan mukaan välttämättä noudata lakia