STUK: Etelärannikolla havaitut radioaktiiviset aineet luultavimmin peräisin jonkin ydinreaktorin polttoaineesta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

STUK: Etelärannikolla havaitut radioaktiiviset aineet luultavimmin peräisin jonkin ydinreaktorin polttoaineesta

Säteilyturvakeskuksen mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että radioaktiiviset aineet olisivat peräisin kotimaisesta lähteestä.
Henrik Maki
Koska havaitut pitoisuudet olivat hyvin pieniä, aineet voivat keskuksen mukaan olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta.

Helsingissä ja Kotkassa kesäkuun puolivälissä havaituilla radioaktiivisilla aineilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen, ilmoitti Säteilyturvakeskus (STUK) maanantaina. Säteilytilanne on ollut STUKin mukaan jatkuvasti normaali.

Ilmassa havaittujen aineiden koostumus viittaa STUKin mukaan siihen, että ne ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Koska pitoisuudet olivat hyvin pieniä, aineet voivat keskuksen mukaan olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta.

STUK ilmoittaa olleensa asiasta yhteydessä kotimaisiin ydinvoimalaitoksiin. Ne eivät ole havainneet päästöissään STUKin löytämiä aineita. Onkin STUKin mukaan epätodennäköistä, että kyseiset radioaktiiviset aineet olisivat peräisin kotimaisesta lähteestä.

Säteilyturvakeskus havaitsi Helsingissä 16.–17. kesäkuuta ilmanäytteessä pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja. Kotkassa 15.–22. kesäkuuta kerätyssä näytteessä oli samoja radioaktiivisia aineita. Lisäksi Kotkan näytteessä havaittiin zirkoniumin ja niobiumin radioaktiivisia isotooppeja.

Lue lisää

Radon on kotien ylivoimaisesti yleisin säteilyn aiheuttaja – luonnossa olevien radioaktiivisten aineiden säteilyannos mitätön

Venäjä rakentaa lisää atomimurtajia – tavoite pidentää pohjoisen reitin kulkuaikaa

Kiinnostus pienydinvoimaloita kohtaan herännyt Suomessa – "turvallisuuden oltava vähintään yhtä hyvä kuin suurten reaktoreiden"

Ruotsi kytki Ringhalsin ydinvoimalan kakkosreaktorin päältä – tavoitteena purkaa voimala, Ruotsin oppositio vastustaa