Koronakriisi laittoi hoitotakuun toistaiseksi telakalle – ministeri Kiurun mukaan voimaantulovuotta ei ole vielä päätetty - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Koronakriisi laittoi hoitotakuun toistaiseksi telakalle – ministeri Kiurun mukaan voimaantulovuotta ei ole vielä päätetty

Hallitus on toteuttamassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen siten, että uudet sote-maakunnat aloittavat vuoden 2023 alusta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). arvioi, että koronariisistä aiheutunut terveys- ja hyvinvointivelka on ilmeinen. LEHTIKUVA / Olivia Ranta

Hallitus ei ole vielä sopinut, milloin yksi sen keskeisistä lupauksista, kiristetty hoitotakuu, astuu voimaan, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Kiurun mukaan tavoitteena oli antaa hallituksen esitys ennen kesää, mutta koronakriisi on viivyttänyt hanketta.

Hoitotakuu tarkoittaa sitä, että perusterveydenhoitoon pääsisi seitsemässä päivässä hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen, jos tarve ei ole kiireinen. Nykyisin hoitotakuu on kolme kuukautta.

Koronakriisin aikana kiireettömän hoidon määräajoista on joustettu poikkeusolojen takia. Kunhan kriisi vielä rauhoittuu, pystytään Kiurun mukaan analysoimaan, minkälaista vahinkoa hoitotakuulle on aiheutunut.

"Kyllä tässä on kirittävää. Terveys- ja hyvinvointivelka, joka koronakriisistä on aiheutunut, on ilmeinen", Kiuru arvioi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Hallitus on toteuttamassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen siten, että uudet sote-maakunnat aloittavat vuoden 2023 alusta.

Kiuru kertoi tiistaina 190 miljoonan euron ohjaamisesta erilaisiin alueilla toteutettaviin hankkeisiin, jotka tukevat tekeillä olevaa sote-uudistusta. Rahaa myönnetään esimerkiksi tiedonkulun parantamiseen ja hoitoonpääsyn nopeuttamiseen. Tulevaisuuden sote-keskusten luomiseen ohjataan 70 miljoonaa ja rakenneuudistukseen 120 miljoonaa euroa.

Sote-uudistuksen jälkeen palveluista vastaavia sote-maakuntia olisi 21. Lisäksi erillisenä olisi Helsinki sekä erityisin osin Hus-maakuntayhtymä. Tällä hetkellä palveluista vastaa 195 kuntaa tai kuntayhtymää.

Lakiehdotus on parasta aikaa lausuntokierroksella, joka kestää syyskuulle. Eduskuntaan lakiesitys olisi hallituksen mukaan menossa joulukuussa.

Lue lisää

Koronan vuoksi suun terveydenhuollossa on melkeinpä mahdotonta seurata hoitotakuun toteutumista – "Tilanne on ennennäkemättömän huono"

Kiuru: "Epidemia voi kiihtyä nykyisestä, ja uhka on olemassa" – Koronapandemian leviäminen halutaan estää kolmen portaan suunnitelmalla

Suora lähetys: Mitä koronan osalta seuraavaksi suositellaan ja rajoitetaan? Katso hallituksen tiedotustilaisuus

Koronatestauksen tavoitteena testiin pääsy päivässä ja tulos toisessa – Kiuru: "Tämä ei rahasta jää kiinni"